Mnoge žene kada pređu četrdesetu godina počnu da primećuju promene na svom telu. Na stomaku i bokovima se nakupljaju masne naslage, koje je gotovo nemoguće skinuti.
Iako nije moguće ciljano topiti masnoću samo sa stomaka, određene namirnice mogu pomoći sagorevanju masti i podstaći gubitak težine kada se kombinuju sa uravnoteženom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću.
Da bismo saznali koje su to namirnice, Woman's World razgovarao je sa Viki Kenig, magistrom dijetetike specijalizovanom za dijabetes, kontrolu glukoze i zdravlje creva.
Ona objašnjava zašto je teže izgubiti salo sa stomaka nakon 50. godine i deli svoje omiljene namirnice koje pomažu smanjenju struka.
Zašto je tako teško izgubiti salo na stomaku?
Ako primećujete da gubite težinu sa kukova i nogu, dok salo na stomaku ostaje, niste sami.
- Osim ako ne uvedete dosledne promene u ishrani i načinu života, salo na stomaku će verovatno ostati - kaže Kenig.
Postoji nekoliko razloga za to. Telo prirodno voli da skladišti višak masti upravo u ovom području. Salo na stomaku može se gomilati usled prekomernog unosa ugljenih hidrata i ukupnog viška kalorija.
Kada telo ima dovoljno glikogena u jetri i dovoljno glukoze za energiju mišića i drugih telesnih funkcija, višak glukoze se pretvara u mast i taloži u stomaku. Konzumiranje previše šećera i masne hrane može dovesti do formiranja visceralne masti, vrste koja je naročito štetna.
Nakupljanje masnoće u predelu stomaka može se pojačati i tokom perimenopauze i menopauze zbog hormonskih promena.
- Proizvodi se manje estrogena, dok nivo testosterona i luteinizirajućeg hormona raste. Ove promene doprinose većem taloženju masti, posebno u centralnom delu tela - objašnjava Kenig.
Studije pokazuju da se viscerna mast kod žena povećavala za 13% godišnje u dve godine pre menopauze i za 8% nakon poslednje menstruacije.
4 namirnice koje sagorevaju masnoću na stomaku nakon 50. godine
Iako telo prirodno želi da zadrži salo na stomaku, pravi izbor hrane može pomoći sagorevanju masti. Ako pažljivo birate promene mogu biti vidljive već kroz desetak dana.
Jedna zajednička osobina svih Kenigovih preporuka je visok sadržaj proteina. Istraživanja pokazuju da povećan unos proteina uz smanjenje kalorija pomaže u gubitku masnoće na stomaku.
Uključivanje proteina u svaki obrok dobra je navika koja se isplati. Proteini takođe poboljšavaju raznolikost crevne mikroflore, što može dodatno podstaći gubitak kilograma.
Evo nekih od omiljenih namirnica Viki Kenig koje pomažu sagorevanju masti:
Sveže povrće sa 1/3 šolje humusa ili prženog pasulja
Humus od leblebija i prženog pasulja pruža dobru dozu vlakana i proteina. Vlakna povećavaju osećaj sitosti i pomažu da izbegnete grickanje slatkiša, što smanjuje nakupljanje masnoće na stomaku.
Grčki jogurt sa porcijom voća
Grčki jogurt je bogat proteinima, pomaže da se duže osećate siti i pozitivno utiče na nivo šećera u krvi i insulin, što podstiče gubitak masnoće i smanjenje stomaka.
Smuti sa proteinskim prahom, lanenim ili čia semenkama, voćem i mlekom
Osim proteina, tajni sastojak ovog smutija su lanene ili čia semenke bogate vlaknima. Studije pokazuju da konzumiranje lanenog semena smanjuje telesnu težinu i visceralne masti, dok čia semenke bogate omega-3 masnim kiselinama mogu doprineti smanjenju obima struka.
Edamame pasulj
Kao zdrava grickalica, edamame je odlična zamena za čips ili perece. Bogat je proteinima, a sadrži malo kalorija. Uključivanje edamamea u ishranu pokazalo je poboljšanje u ukupnom gubitku težine i smanjenju masnoće na stomaku kod gojaznih žena.
Kako dodati ove namirnice u ishranu?
Ne morate odmah menjati čitavu ishranu. Počnite tako što ćete u dnevnu rutinu dodati jednu ili dve namirnice koje sagorevaju masnoću i pratite reakciju tela. Mali, dosledni izbori mogu doneti velike rezultate.
Bonus video:
Dijeta po krvnim grupama - da ili ne?




