Wellbeing: Nana tradicionalni lek protiv bolova u stomaku

0
Čaj od nane od davnina je poznat kao prirodni medikament, a i danas svi znaju za njegova lekovita dejstva, dok glumica Catherine Zeta Jones ističe da njime redovno umiruje stomak.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Biljka nana ili menta tradicionalno se koristi za lečenje digestivnih tegoba, bolova u želucu, grčeva, zastoja u varenju ili nadutosti. Ulje nane deluje opuštajuće na želudac i creva. Koristi se za smanjenje bolnih grčeva kod osrednjih kolika žučne kese. Uspešno se primenjuje kod nervoza, neuroza i nesanice. Deluje smirujuće, okrepljujuće i vraća snagu. Nana utiče na regulaciju ubrzanog srčanog rada, opušta bronhije i olakšava tegobe kod astme.

Zajedno sa matičnjakom trudnice je mogu koristiti protiv mučnine. Kao rastvor za ispiranje usta nana se primenjuje i protiv neprijatnog zadaha i kod bolesti desni i zuba. Mentol, jedna od komponenti etarskog ulja nane, lokalno primenjen smanjuje bol, hladi, dovodi do utrnuća, pa se koristi kod različitih reumatskih tegoba i neuralgija. Čaj od nane pije se i protiv menstrualnih bolova. Ona sadrži eterično ulje, flavonoide, gvožđe... Treba je čuvati na suvom i hladnom mestu.

Čaj protiv nesanice od davnina je poznat kao delotvoran, a recept je veoma jednostavan: pomešati 60 g hmelja i 20 g nane, preliti sa ½ l kipuće vode, poklopiti i nakon 2 sata procediti.

Nana je jednogodišnja, zeljasta biljka koja raste do 80 cm u visinu. Stabljike su razgranate sa jajastim šiljatim listovima koji imaju jak i karakterističan miris. Može da se uzgaja i u kući u saksijama, sadi se na 10 cm dubine.

Listovi nane sprečavaju glad na nervnoj bazi. Sveža biljka ima prepoznatljivu aromu koja daje ukus napicima, ali i salatama, povrću i poslasticama na bazi čokolade. Služi se kao začin uz voće, sladoled i slatkiše, kao i uz salate, marinade, mahunarke, povrće.

TAGOVI: Zdravlje123
makonda-tracker