najverniji prijatelj

Predstavljamo top 5 najpametnijih rasa pasa – a da li je i vaš ljubimac među njima?

0

Njihova inteligencija omogućava im da brzo savladaju nove komande, rešavaju probleme i čak predviđaju ponašanje svojih vlasnika.

foto: Mathieu Thomasset / AFP / Profimedia
foto: Mathieu Thomasset / AFP / Profimedia

Psi su odavno poznati kao verni i inteligentni pratioci čoveka, ali neke rase posebno se ističu po svojoj bistrini i sposobnosti učenja.

 

Ovi ljubimci ne samo da su izuzetno pametni, već su i neverovatno prilagodljivi, što ih čini idealnim za razne zadatke, od službenih pasa do kućnih ljubimaca.

 

U nastavku otkrivamo pet najinteligentnijih pasmina i njihove impresivne sposobnosti.

 

1. Border koli

 

Border koli važi za najinteligentnijeg
Border koli važi za najinteligentnijegfoto: Semih Sahin / AFP / Profimedia

Border koli je na samom vrhu liste najpametnijih pasa i nije ni čudo. Border koli po imenu Čejser stekao je slavu početkom 2000-ih po tome što je naučio značenje preko 1.000 vlastitih imenica. Nasuprot tome, prema rečima naučnika Stenlija Koena, prosečan pas nauči oko 160 reči tokom svog života, a većina pametnih rasa može naučiti oko 250.

 

Border kolija opisuju kao "izuzetno bistrog radoholičara" koji je energičan i najsrećniji kada ima posao. Border kolijima je potrebno mnogo socijalizacije i treninga poslušnosti tokom svog života, što može pomoći u pružanju mentalne stimulacije. Ovo su atletski psi.

 

Border koliji imaju tendenciju da budu glasni i mnogo laju, a bez konstruktivnih načina za pražnjenje energije, mogu pokušati druge kućne ljubimce ili malu decu da tretiraju kao svoje stado. Ali sve dok im se daje dosta vežbanja i mentalne stimulacije, na kraju dana spremni su da se smire i opuste sa svojom porodicom.

 

2. Pudla

 

Pudle su veoma pametne
Pudle su veoma pametnefoto: Anton Geisser / imago stock&people / Profimedia

U bilo kojoj veličini, od sitnih toy preko srednjih pa do najvećih, pudle su iznenađujuće pametne.

 

Prvo uzgajani u Nemačkoj kao psi za lov na patke, ove svestrane kuce orijentisane na performanse žude za pažnjom i vole da se pokažu. Ovo može objasniti zašto su jednako opušteni u izvođenju trikova, kao što bi bili i u lovu na ptice.

 

Pudlice su takođe odlični psi pratioci, posebno manje sorte. Ali sve veličine izvrsne su u učenju trikova i poslušnosti, kao i u brojnim psećim sportovima. Pudlice su orijentisane na ljude i željne da udovolje, ali im je potrebno mnogo svakodnevnog vežbanja i zdravih načina da izraze svoju energiju i pamet.

 

3. Nemački ovčar

 

Nemački ovčari spadaju u poslušnije rase
Nemački ovčari spadaju u poslušnije rasefoto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Ovo su veoma inteligentni i prilagodljivi psi koji su koliko hrabri toliko i vešti u rešavanju problema, što ih čini odličnim u policijskim i vojnim poslovima.

 

Nemački ovčari lojalni su i ljubazni, stvaraju čvrste i zaštitničke veze sa svojim porodicama i mogu biti rezervisani prema strancima. Oni su energični, entuzijastični i lako im može postati dosadno. Kao i Border koliji, najsrećniji su kada imaju posao.

 

Nemačkim ovčarima potrebna je rana socijalizacija, stalna obuka poslušnosti i česte vežbe i aktivnosti da bi ostali mirni. Mogu da laju na strance ili da vas upozore na moguću opasnost, a mogu biti i prilično glasni, izražavajući se gunđanjem i cviljenjem.

 

4. Zlatni retriver

 

Retriveri su mili i razigrani
Retriveri su mili i razigranifoto: Imago / Alamy / Alamy / Profimedia

– Oni su generalno odlični porodični psi koji su uravnoteženi i fleksibilni – ističe sertifikovani konsultant za ponašanje kod pasa Kejla Fret.

 

Ova svestrana rasa odlična je u lovu, traganju i spasavanju i baš zbog toga čini odlične službene pse za slepe i invalide. Zlatni retriveri su inteligentni i laki za treniranje, ali takođe i razumni na način koji ih čini stabilnijim i pouzdanijim od pametnijih rasa.

 

Ali uz svu njihovu ozbiljnost dok su uposleni, oni su i psi koji vole zabavu i uživaju u igri. Imaju energiju i izdržljivost što ih čini idealnim da vam prave društvo tokom dugih šetnji ili trčanja, iako će im aktivnosti sa malim pritiskom lakše pasti zbog osetljivih zglobova.

 

5. Doberman

 

Iako izgledaju opako, dobermani su dobre duše
Iako izgledaju opako, dobermani su dobre dušefoto: Dean / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Dobermani mogu izgledati zastrašujuće, ali samo zato što im je to često posao. Ispod tog žestokog ponašanja krije se slatka duša koja voli zabavu i koja je željna da ugodi. Dobermani brzo usvajajunova znanja i lako uče da reaguju na komande.

 

Odgajani da budu psi za ličnu zaštitu, dobermani ne vole da se udalje od svojih ljudi. Oni su svestrana rasa koja se dobro snalazi u policijskim i vojnim poslovima i traganju i spasavanju, kao i dobri službeni i terapijski psi.

 

Kao prirodni čuvari, oni laju da upozore, pre svega na strance i pretnje. Oni su još jedna visokoenergetska rasa kojoj je potrebno mnogo vežbanja i angažovanja, kao i socijalizacija i trening poslušnosti da bi bili srećni i dobro prilagođeni. U nedostatku ovih stvari, oni mogu postati šefovi svojim ljudima, destruktivni i psi kojima je teško upravljati.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pas kroz igru sakuplja smeće u parkiću

 

makonda-tracker