Story Wellbeing: Trešnja kao prirodni lek sa drveta

0
Ukusne, bogate vitaminima i mineralima, trešnje mogu da se koriste kao medikament u kozmetici i pravi su zaštitni znak proleća. One su u sezoni omiljena užina glumice Nikolet Šeridan
Foto: Shutterstock, Guliver
Foto: Shutterstock, Guliver

Crveni plod trešnje uskoro će preplaviti sve pijace i podugačak je spisak vitamina koje sadrži ovo voće. Tu su vitamin C, zatim folna kiselina koja pospešuje rad kardiovaskularnog sistema i krvotok, kalcijum i gvožđe. Dokazano je da trešnja smanjuje nivo mokraćne kiseline i leči upale. Ona jača vezivno tkivo i sprečava nastanak bora tako što uništava štetne enzime koje kožu čine starom i naboranom. Trešnja je prirodni lek protiv celulita jer preventivno deluje na njegov nastanak. Zanimljivo je da ovo voće podstiče rad creva i gušterače, a time i varenje. Ovo voće pospešuje izbacivanje vode i zato rasterećuje srce i aktivira jetru i bubrege. Bakteriološke supstance u trešnji sprečavaju stvaranje zubnih naslaga, nastanak karijesa i problema sa desnima. Takođe, ona je odličan izvor bora koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom povoljno deluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu, ali i probleme s artritisom.

Dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina i, što je važno, nema štetnih efekata po želudac. Bogata je važnim flavonoidima, izokvercinom i kvercinom, koji predstavljaju najjače antikancerogene materije.

Jedna šoljica trešanja ima oko 85 kcal, što je nešto više od višnje koja daje 50 kcal. U toj količini nalazi se po gram belančevina i masti, kao i 19 grama ugljenih hidrata.

 

U narodnoj medicini koriste se skoro svi delovi trešnjinog drveta, od smole i kore, preko lista, peteljke i koštice do samog ploda. Njene glavne karakteristike su snažno antiupalno, diuretsko i antioksidativno dejstvo.

makonda-tracker