Story Wellbeing: Parkinsonova bolest

2
Prof. dr Miroslav S. Kovačević, načelnik neurologije u KCS Beograd objašnjava sve što do sada niste znali o Parkinsonovoj bolesti
Miroslav Kovačević, foto: Vladimir Šporčić
Miroslav Kovačević, foto: Vladimir Šporčić

M. Parkinsoni G 20 (Parkinsonova bolest)

Zbog čega nastaje Parkinsonova bolest?

Parkinsonova bolest je hronična, degenerativna, progresivna i veoma ozbiljna bolest gde postoji gubitak dopamina u nigrostrijatnom sistemu dubokih struktura mozga. Jedna od aktuelnih gledišta jeste da je ova bolest posledica oksidativnog stresa koji dovodi do oštećenja substantia nigra i njenog par compacta.

Da li se leči, gde i kako?

Da, u neurološkim ustanovama, a najbolje na Neurološkoj klinici KCS u Beogradu. Medikamentozno, supstitacijom dopamina i antiholinergika. S obzirom na kliničku sliku u kojoj dominiraju jednostranost tremora u miru, ukočenost (rigor) i bradikinezija (usporenost) i terapija je dinamička.

Da li je teže pacijentu ili njegovom okruženju?

S obzirom na progresivan tok bolesti, to zahteva posebne higijensko – socijalne uslove života i angažovanje bolesnikove familije.

Na koji način se može pomoći pacijentu?

Neophodno je da se i bolesnik i familija pridržavaju terapije koja je data i satnice jer su bolesnici skloni da se samoinicijativno leče.

Koji lekovi se piju?

Ponavljam, terapija je dinamička, supstituciona nadoknada dopamina, antiholinergici, kao i otklanjanje drugih simptoma i znakova bolesti u fizičkoj i psihičkoj sferi. Lekova za Parkinsonovu bolest ima u legalnim medicinskim ustanovama.

Koliko je važna fizikalna terapija?

Bitna je i svakodnevno treba da se upražnjavaju kako pasivne, tako i aktivne vežbe.

Da li se od Parkinsonove bolesti umire?

Umire se od interkuretnih infekcija pošto može doći do nepokretnosti bolesnika.

Da li je ona pogubna za psihičko ili fizičko stanje?

Budući da bolest umanjuje sve aspekte života, kako fizičke (usporenost, ukočenost, tremor), tako i psihičke (usporenost misaonog toka, pažnje, koncentracije, sniženje raspoloženja (depresija), smanjenja intelektualnih osobina (demencija), zamor i pad voljnih dinamizama i motivisanosti, lečenje je sveobuhvatno, stručno i studiozno.

Prof. dr Miroslav S. Kovačević

TAGOVI: Zdravlje123
makonda-tracker