korisni saveti

Kako spasiti mokru obuću nakon kiše? Ovi trikovi će pomoći da PATIKE i CIPELE izgledaju ponovo kao NOVE

0

Iznervirali ste se što su vam se pokvasile patike? Ne brinite, evo kako da im ponovo vratite stari sjaj 

Kako vratiti stari sjaj mokroj obući?
Kako vratiti stari sjaj mokroj obući?foto: Shutterstock / Ground Picture

Zaštitni znak jeseni su kišni dani, koje neko voli, neko ne, ali je jedno izvesno, ne možemo ih izbeći. Ukoliko se i vi teško odričete omiljenih patika i cipela čak i kada je napolju kišno kreme sigurno ste se nekada našli u situaciji da vam i noge i obuća budu mokre.

 

I onda kad mislite da im više nema spasa, jer su se natopile, promenile boju, izdeformisale se, ipak ne treba da očajavate. Evo šta je rešenje.

 

Primenite sledeće trikove i obuća će ponovo biti kao nova.

 

 

Najbolje bi bilo da mokre cipele obrišete čistim peškirom, a u njih možete da ubacite papirne ubruse da upiju višak vode. Nakon toga stavite ih na suvo i dobro provetreno mesto da se osuše preko noći, a nakon sušenja lagano ih četkajte i biće kao nove.

 

Kako ukloniti mrlje?


Kada zaprljate cipele od brušene kože, najbolje je da sveže mrlje odmah obrišete papirnim ubrusom. Zatim pospite malo sode bikarbone na mrlju i ostavite da deluje preko noći. Dan kasnije uklonite ostatak pudera, dok mrlju možete četkati ili pokušati da je uklonite sprejom za impregnaciju.

 

Ukoliko su u pitanju patike, uzmite malo tečnog deterdženta i istrljajte lagano delove koji su se zaprljali a izrađeni su od štofa. Ukoliko je koža u pitanju budite obazrivi, kako je ne biste oštetili. Zatim vlažnom krpom uklonite višak deterdženta i vaša obuća će ponovo blistati kao prvog dana.

 

Nemojte mokru obuću prati u mašini za veš
Nemojte mokru obuću prati u mašini za veš foto: Shutterstock/goffkein.pro

 

Kada su patike u pitanju, važno je da uklonite i pertle, jer će se tako obuća brže osušiti. Ako vam je obuća baš natopljena, potrebno je da iz nje izvadite i uložak, kako bi se obuća brže i efikasnije provetrila i osušila. Obrišite suvom krpom unutrašnjost obuće i nagurajte ubrus da brže upije vlagu.

 

Obuću je nabolje nakon toga okačiti da negde visi, kako bi se što pre osušila.

 

Ako na kožnoj obući ostane mrlja i nakon sušenja  pokušajte da je prvo očetkate ili nežno ostružite. To možete učiniti četkicom za zube ili posebnom četkom za brušenu kožu.

 

Uklonite nečistoću i mrlje
Uklonite nečistoću i mrljefoto: Shutterstock / natali_ploskaya

 

Ako je brušena koža mat, lagano poparite zamrljano područje nekoliko sekundi, a zatim pokušajte da ga očistite rašpicom ili četkom. Takođe možete pokušati da koristite gumicu za uklanjanje mrlje.

 

Zapamtite, najvažnija stvar pri čišćenju brušene kože je da budete nežni, odnosno da četkate samo u pravcu vlakana, a nikako napred-nazad.

Ako nijedan od ovih saveta ne uspe, uvek možete da odnesete cipele kod obućara i pitate da li se mogu očistiti ili popraviti.

 

Bonus video:

 

Kako očistiti bele patike?

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker