efikasno i praktično

Kako se najlakše rešiti SMRDIBUBA? Ovako će zbisati iz vašeg doma + 2 najčešće greške

0

Ne dozvolite da vam se smrdibube nastane u kućama 

Kako se rešiti smrdibuba?
Kako se rešiti smrdibuba?foto: Shutterstock / inavanhateren

Smrdljivi Martin ili smrdibuba jedna je od najotpornih buba u prirodi. U poslednjih nekoliko godina primećene su najezde ovih groznih insekata.

 

Smrdibube nisu opasne, ali ih nije prijatno videti u prostorijama u kojima borave ljudi. Drugo, one su veoma nezgodne ako se nastane u bašte, jer jedu sve što im pod usta dođe.

 

Sočni plodovi voća i povrća odlična su hrana za nas, ali i za njih. Zato je važno na vreme ukloniti mlade jedinke, kako se ne bi razmnožave. Evo kako da se najlakše rešite smrdibuba i u čemu mnogi greše. 

 

 

1. Koristite nanu

 

Jedan od načina da se rešite smrdibuba je da napravite sami sprej od eteričnog ulja nane i vode. Naime, smrdibube ne podnose miris nane, pa ako ih “počastite” ovom aromom tamo gde najčešće ulaze u dom, shvatiće da nisu dobrodošle i same će se pokupiti i otići.

 

Kako biste odbranili povće, u baštu, između redova povća posadite nanu. Veoma brzo ni jedne smrdibube neće biti na vidiku.

 

2. Pomešajte sirće i beli luk

 

Ako hoćete da se zauvek rešite dosadnih smrdibuba napravite sredstvo koje šteti samo njima. 

 

Kako se rešiti smrdibuba?
Kako se rešiti smrdibuba?foto: Shutterstock / Klaus Kaulitzki

 

Pomešajte 4 iseckana čena belog luka ili četiri kafene kašičice belog luka u prahu sa 200 mililitara alkoholnog sirćeta, pa tim rastvorom isprskajte sve otvore u stanu.

 

Važi isto pravilo kao i za rastvor na bazi eteričnog ulja nane i vode - i ovaj sprej možete da koristite više puta dnevno.

 

3. Sprej od deterdženta za sudove i sirćeta

 

Za one koji se ne libe da krenu u direktni obračun sa smrdibubama koje su se već zalepile za komarnik, preporuka je da primene sprej kojim će poprskati insekte.

 

Sprej se pravi od 120 mililitara sirćeta, 60 mililitara praška za sudove i 200 mililitara vode. Sve sastojke sipajte u bocu sa raspršivačem, dobro promućkajte i dobijenim sredstvom naprskajte kolonije smrdibuba koje su se nastanile na komarnicima.

 

3 načina da se rešite smrdljivih martina
3 načina da se rešite smrdljivih martina foto: Shutterstock / Henri Koskinen

 

Ovo su sve načini na koje ćete se rešiti ovih dosadnih insekata. A evo šta je to što ne treba da radite.

 

1. Ne usisavajte ih - usisivač će vam godinama, svaki put kad ga uključite smrdeti na smrdibube.

 

2. Ne ubijajte ih rukama ili nogama - ako baš želite da je se rešite, uzmite ubrus, njime uhvatite smrdibubu i izbacite je napolje ili je ubacite u wc šolju i pustite vodu. Ako dođete u dodir sa otrovom na koži vam mogu ostati opekotine  

 

Bonus video:

 

Zašto smrdibube smrde? 

 

 

makonda-tracker