obratite pažnju

Ako ih brzo otkrijete, MOŽETE ih IZLEČITI: 11 oblika tumora kod PASA koje možete sami uočiti

0

Veterinari sa Countryside veterinary clinic objašnjavaju kako možete da primetite da vaši ljubimci nisu dobro.

foto: Shutterstock_EKATERINA SOLODILOVA
foto: Shutterstock_EKATERINA SOLODILOVA

Psi za nas ne predstavljaju samo kućne ljubimce, oni su mnogo više od toga. Oni koji ih imaju i odrastaju sa njima doživljavaju ih kao članove porodice. 

 

 

Tumor nastaje kada dođe do nekontrolisanog rasta ćelija u telu. Ukoliko se na vreme ne identifikuje problem, on se može proširiti i na druge organe i na druga tkiva, što može napraviti veliki problem. Ali ne brinite većinu karcinoma možete izlečiti ako ih otkrijete na vreme. 

 

Postoje sledeći oblici tumora: 

 

  • Hemangosarkom

 

Ovaj oblik raka se razvija veoma sporo i najčešće se može javiti kod pasa srednjih i starijih godina. Ovo je tumor ćelija koje oblažu krvne sudove. Obratite pažnju na Zlatne retrivere i Nemačke ovčare jer ovaj problem najčešće pogađa njih. Najčešći klinički znak je uvećana slezina koja se može dijagnostikovati palpacijom ili ultrazvučnim pregledom. 

 

  • Tumori mastocita

 

Ovo su imune ćelije koje su odgovorne za alergije. Ovaj problem se najčešće javlja na površini kože i zahvarta oko 20 posto populacije pasa, najčešće su benigni, ali su i jako agresivni ponekad. Međutim posebno su na ovo oboljenje osetljivi Bokseri. 

 

  • Limfom

 

Ovaj oblik tumora pogađa pse u svim uzrastima. Najčešće ga možete identifikovati tako što se može opipati ispod vrata iza ramena ili iza kolena. Ponekad limfom može zahvatiti i limfne čvorove koji nisu vidljivi golim okom, te su oni unutar grudi i sl. Te tako ovo može izazvati problem sa disanjem i probavom. Limfom možete izlečiti ako se na vreme identifikuje. Ovaj problem najčešće pogađa austrijske ovčare, zlatne retrivere i pudle. 

 

1 / 3 Foto: Shutterstock_EKATERINA SOLODILOVA

 

  • Osteosarkom

 

Ovaj tip tumora jedan je od onih koji najčešće pogađa mnoge rase pasa, oko 85% i najčešće od njega oboljevaju veliki psi koji su takođe i malo stariji. Najčešće se javlja u ramenom delu, zglobovima i kolenima. Glavni simtom je hromost, kao i otok na bolnom mestu. 

 

  • Tumor mozga

 

Epileptični napadi i druge ekstremne promene ponašanja mogu biti glavni simptomi da vaša kuca boluje od ovog oblika tumora. Skeniranjem može se otkriti da li je u pitanju ovo oboljenje, a hirurška intervencija je moguća samo ako je izvodljiva. Ne trebe rizikovati. 

 

  • Rak bešike

 

Ovaj oblik se najsporije razvija i pogađa samo određene rase. Njegovi simptomi se neće videti tek nakon 3 do 6 meseci. Krv u urinu je najčešći simptom. 

 

  • Karcinom dojke

 

Sve ženke su u opasnosti od ovog oblika tumora, a posebno nesterilisane. Otprilike 50 posto ovih tumora je maligno i preporučuje se hiriurški što pre otklone, ako nije metastazirao. 

 

Pas, Životinja, Ljubimac, Zlatni retriver, Kućni ljubimac
foto: Profimedia

 

  • Maligna histocitoza

 

Ovaj rak pasa najčešće pogađa veće sportske rase. Javlja se kao lokalizovane lezije u slezini, limfnim čvorovima, plućima, koštanoj srži, koži i potkožju, mozgu i periartikularnom tkivu velikih apendikularnih zglobova (udova). Histiocitni sarkomi se takođe mogu javiti kao višestruke lezije u pojedinačnim organima (posebno slezini) i brzo se šire i zahvataju više organa. Nažalost, ne postoji prijavljena efikasna terapija za ovaj oblik raka pasa.

 

  • Karcinom skvamoznih ćelija

 

Ovaj oblik se najčešće primećuje u ustima i na noktima na nožnim prstima. Rano otkrivanje i potpuno hirurško uklanjanje je najčešći tretman. Manje od 20% pasa razvija metastatsku bolest.

 

  • Rak usta i nosa

 

Ovo je vrlo čest oblik raka psa, više u ustima nego u nosu. Simptomi uključuju masu na desnima, krvarenje ili otežano gutanje. Neophodno je rano, agresivno lečenje. Rak se takođe može razviti u nosu pasa. Krvarenje iz nosa, otežano disanje i/ili oticanje lica su simptomi koji mogu ukazivati na rak nosa.

 

  • Testikularni

 

Ovaj oblik raka pasa je uobičajen kod nekastriranih pasa. Rak testisa pasa se u velikoj meri može sprečiti sterilizacijom i izlečiti operacijom ako se zaustavi u ranoj fazi bolesti.

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker