zanimljivosti

Da li se vaš ljubimac ovako ponaša? Naučnici objasnili zašto psi spavaju sklupčani i kakav je to znak

0

Od davnina važi jedno nepisano pravilo, a to je da pas čovekov najbolji prijatelj, jer im oni ulepšavaju dane, umeju da ih nasmeju, da im prave društvo, da ih budu rame za plakanje

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Oni se često ponašau neobilno, te su čoveku interesantni kada naginju glavu dok slušaju šta im se priča, a veoma čudni kada se odjednom počnu da se valjaju u travi. 

Tako postoje neke navike koje su psi nasledili od svojih predaka koje i danas oponašaju. Nekada za ove stvari nije bilo objašnjenja, ali naučnici su definisali mnoge oblike ponašanja pasa. Tako su opisali i to zašto se oni sklupčaju dok spavaju, pišu Novosti.

 

Doktorka Margaret Gruen, docent bihevioralne medicine na Veterinarskom fakultetu Iniverziteta NC Stejt, kaže da to posledica evolucije pasa.

 

— Kad psi spavaju u divljini, posebno tamo gde je jako hladno, oni će iskopati gnezdo u zemlji i sklupčaće se u njemu. Telo sklupčano u loptu omogućava im da bolje zadrže toplinu. Takođe, ovaj položaj štiti njihove najranjivije organe od potencijalnih opasnosti — pojašnjava dr Gruen.

 

Ljudima to nekada zvuči nekako čudno, ali to je očigledno jedan obrazac ponašanja koji su nasledili od predaka.

 

 

makonda-tracker