pažljivo

Izbegnite konjuktivitis i opasne infekcije očiju: 2 načina da bezbolno uklonite "krmelje" kod pasa

0

U očima pasa se tokom dana skuplja prašina, polen i prljavština, koje tokom dana putem treptanja ispiraju, a na vama je da ostatak uklonite. 

foto: Te9l, Shutterstock
foto: Te9l, Shutterstock

Svaki vlasnik se neretko se susreće sa upornim "krmeljima" kod svog ljubimca, a oni nekada umeju biti veoma nezgodni za čišćenje i uklanjaje, s obzirom na teksturu i tendenciju da se stvrdnu.

 

Oči psa moraju da budu vlažne, a svako oko je zaštićeno suznom oblogom koja se sastoji od vode, proteina, ulja i sluzi. Ovaj sloj prekriva površinu oka, vlaži oko i štiti ga od bakterijske i virusne infekcije. U očima pasa se tokom dana skuplja prašina, polen i prljavština, koje tokom dana putem treptanja ispiraju.

 

Međitim, ukoliko ne vodite dovoljno računa o higijeni pasa, naročito kada govorimo o očima, može se dogoditi da dođe od veoma neprijante infekcije oka, a neprijatan miris, preterano suzenje i svrab mogu posebno iritirati ljubimca. Nakon toga veterinar skida dlaku sa tog dela i aplikuje antibiotske masti.

 

Pas
foto: enadan, Shutterstock

 

Kako se ljubimac ne bi mučio, i mahnito bežao kada shvati da želite da mu očistite oči, pripremite nagradicu, tupfer natopljen fiziološkim rastvorom i mlakom vodom, kako bi u dva poteza zakorela prljavština bila očišćenja. Samim tim ćete biti sigurni da ste dezinfikovali osteljivi predeo.

 

Drugo rešenje može biti ohlađeni čaj od kamilice koji ćete aplikovati pamučnom maramicom, a ovo je još jedan efikasan način da dezinfikujete i umirnite suzni kanal.

 

Ukoliko ste primetili da je predeo zahvatila infekcija, crvenilo i perutanje, u veterinarskoj apoteci kupite vitaminsku mast na bazi cinka, te aplikujte u tankom sloju dva puta dnevno.

 

Najčešću infekciju oka predstavlja konjunktivitis. Simptomi konjuktivitisa uključuju crvenilo oko očiju i žuti ili zelenkasti iscdedak, te ne čekajte da stanje postane alarmantno.

 

 

makonda-tracker