drugi ugao

UVEK POSLEDNJI SAZNATE ZA IZLAZAK? MOŽDA JE PROBLEM U VAMA! Proverite imate li ono što čini osobu DOBRIM PRIJATELJEM

0

Da li vam se ikad dogodilo da ste deo neke grupe i uvek kasno saznajete da su ostali zajedno izašli na piće, u klub, na utakmicu, u bioskop, muzej...?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

U međuljudskim odnosima uglavnom požurimo da osudimo one koji su nas odbacili kao uobražene, sebične, loše jer malo ko kreće od pretpostavke da u njegovom ponašanju nešto nije odgovarajuće. Ipak, ukoliko ne raspolažete ovim karakteristikama, nemojte se previše iznenaditi ako se često desi da prijatelji izađu negde i ne sete se da pozovu i vas.

 


Prihvatanje


Niko u okruženju ne želi osobu koja neprestano osuđuje. Pravi prijatelj je neko ko nas prihvata baš takve kakvi jesmo, razume naše izbore i, čak i kada s njima nije saglasan, trudi se da budu podrška i pruži razumevanje.


U redu je i ponekad iskritikovati prijatelja, ali to nikako ne sme da bude uobičajena reakcija na svaku sitnicu koja vam se ne dopada kod njega i u njegovom životu.


Ne takmičite se


Dobra prijateljstva nisu uvek ujednačena — možda je jedna osoba boljeg finansijskog statusa i češće se hvata za račun, možda je druga atraktivnija ili zabavnija i privlači više pogleda, a šta god da je slučaj moguće je nesvesno stvoriti nesigurnost kod prijatelja.


Zato je veoma važno da, ukoliko želite da vaše prijateljstvo bude najbolje moguće, nikad "ne nabijate na nos" svom prijatelju da ste u nečemu boljii uspešniji, kao i da se ne takmičite međusobno.

 

Telefon, Drugarice, Prijateljice
foto: Shutterstock

Pričate i ono čega se stidite


Razlika između poznanika, prijatelja i najboljeg prijatelja jeste u tome što ćete ovom poslednjem priznati da ste se na jednom dejtu zasmejali i slučajno "pustili vetar" glasno, da ste ukrali čokoladicu u prodavnici ili poslali staroj simpatiji poruku zbog koje pocrvenite i danas. Na ovakav način potvrđuje se postojeće poverenje i nadograđuje novim tajnama.


Obraćate pažnju na sitnice


Mislite da ste dobar prijatelj?


Zapitajte se — kada pitate drugaricu kako je, da li odmah nakon njenog odgovora da je dobro počnete da pričate o sebi ili nastavljate s potpitanjima o njenoj glavobolji od juče, ishodu nekog kolokvijuma, razgovora za posao, nesuglasica s emotivnim partnerom?


Osoba koju smatraju dobrim prijateljem čitaće između redova i obratiti pažnju na sitnice. Što je najvažnije, stvarno će je zanimati svaki od tih detalja.


Čuvate ih


Čak i osobe koje se inače ne zauzimaju za sebe, ako su pravi prijatelji često ne mogu da se suzdrže kad je u pitanju neko do koga im je stalo. Takav čovek ustaće i učiniti pravu stvar i pokazati možda i hrabrost za koju nije znao da je ima kako bi zaštitio osećanja svog prijatelja.


Recimo, ukoliko neko javno ponižava osobu s kojom ste bliski ili, uopšte, ne postupa primereno s njim, direktno ćete se suočiti i stati u odbranu, što za sebe nikad ne činite.
 

 

makonda-tracker