DRUŽITE SE

VEROVALI ILI NE: Ženske trač-partije čuvaju zdravlje, a ovo je neophodna doza za svaku damu

0

Ne zapostavljajte svoje drugarice, bez obzira na svoj emotivni status

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Prema istraživanju koje je sprovela grupa istraživača sa Oksforda žene bi trebalo dva puta nedeljno da izađu sa svojim prijateljicama kako bi poboljšale svoje zdravlje.

 

Robin Danbar, psiholog i autor istraživanja, rekao je kako je opšte zdravlje žene mnogo bolje ukoliko se ona dva puta sedmično sastaje sa svojim prijateljicama na turi piva i trač partiji.

 

- Kažemo dva puta nedeljno, jer je to količina vremena koju najčešće provodimo s prijateljima i porodicom. Takvo druženje važno je za oba pola, jer pozitivno utiče na njihovo emocionalno i fizičko zdravlje - rekao je Danbar za Huffington Post.

 

foto: Profimedia

 

Istraživanje je pokazalo da žene najbolje komuniciraju kroz smeh, prepričavajući šale i razgovarajući o svojim suparnicama. Sve to ima i zdravstvene prednosti - ubrzava vreme oporavka od bolesti, jača njihov imunološki sistem, smanjuje nivo anksioznosti i uopšteno ih čini boljim osobama.

 

Ipak, istraživači su primetili da samo dve od pet žena jednom nedeljno izađu s prijateljicama, a još manje kada osnuju porodicu. Takođe, žene u proseku posvećuju malo vremena negovanju prijateljskih odnosa.

 

foto: Profimedia

 

Psiholog Alisa Rubi Baš ističe da redovna ženska druženja povećavaju serotonin i oksitocin i podseća da to potvrđuju i studije sprovedene na univerzitetima Stenford i UCLA. Takođe, ističe i to da što je žena starija održavanje prijateljskih veza važnije.

 

- Postajemo zaposleniji, imamo sve veću odgovornost, a prijatelji su nam potrebni kako ne bismo bili usamljeni - rekla je Baš.

makonda-tracker