zanimljvo istraživanje

U KOM VI POLOŽAJU SPAVATE? Evo kako ovo IPAK utiče na naš poslovni uspeh i šta moramo promeniti

0

Za položaj "fetusa" kažu da ga često usvajaju vrlo osetljive i emocionalne osobe

foto: Profimedia
foto: Profimedia

U kom položaju najčešće spavate?

 

"Ako se probudite u položaju fetusa, budite se na pogrešnoj strani kreveta", rekla je Ejmi Kadi, socijalna psihološkinja i voditeljka, koja se bavi govorom tela. Ono što je zanimljivo jeste da, ako spavate u tom položaju, niste sami!

Oko 40 posto svih ljudi zapravo spava u položaju fetusa, rekla je ona. To je položaj spavanja za koji kažu da ga često usvajaju vrlo osetljive i emocionalne osobe, a gotovo dva puta više žena nego muškaraca spava u položaju fetusa. Ejmi je rekla da spavanje u položaju fetusa može štetno uticati na uspeh, posebno poslovni, jer podsvesno utiče na način na koji osećamo sebe.

 

Zanimljivo je to da ovo istraživanje pokazuje jedno ― ako spavamo u ovom "pokornom" položaju, onda podsvesno sebi prenosimo poruku da nemamo ličnu moć. Međutim, i to se može vežbati.

 

Za početak, možete vežbati pozitivne stavove, npr. poziranje sa istaknutim rukama i laktovima, držite ujutru bradu podignutu bar 2 minuta pre nego što pođete negde... Iako možda zvuči smešno, Ejmi kaže da to poboljšava naše sposobnosti razmišljanja, ali i toleranciju na rizik.

 

Ona preporučuje da se promeni i položaj spavanja; najbolji stav je ležanje u otvorenom položaju, ispruženih ruku i nogu, u osnovi zauzimajući što više prostora u svom krevetu.
 

 

makonda-tracker