Za više od trenutka!

Malo nam za sreću treba: Savršen dan je pred nama, iskoristite svaki trenutak

0

Za uživanje nam nije potrebno mnogo – dovoljno je samo da odlučimo i prepustimo se. Evo nekoliko praktičnih saveta kako da izbegnete nerviranje, date sebi slobodan dan i na najbolji način iskoristite vreme.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Dok čekamo da se „sve kockice slože“, pa da se opustimo i uživamo, zapravo gubimo vreme. Između savršenog dana/vikenda/odmora i nas postoji samo jedna prepreka – mi sami. Niko sem nas ne može da odluči kako ćemo se negde provesti. Mi smo ti koji odlučujemo, mi smo ti koji kreiramo sopstvenu realnost.

 

Zato, budite veći od svojih izgovora, odbacite teret koji nosite i dozvolite sebi da jednostavno budete srećni i uživate u životu kao dete, neopterećeni ulogama koje sami sebi namećete. Bar jedan dan.

 

Za početak, naspavajte se. Isključite alarme, ne planirajte ništa, pustite telo da samo odluči kada mu je dosta sna. Rastežite se u krevetu, ne žurite nigde. Popijte kafu u pidžami. Izaberite neki od ukusa Plazme Plus, umočite je u kafu, čaj ili mleko i uživajte bez griže savesti. Listajte časopise, gledajte fotografije egzotičnih predela, savršenih enterijera, nasmejanih ljudi. Zadubite se u monografiju omiljenog umetnika. Zaboravite na vreme i prepustite se mašti. Ustanite tek kada vam u krevetu postane dosadno.

 

Izađite napolje i šetajte, bez obzira na vremenske uslove. Pustite da vas noge nose, ne razmišljajte gde ćete i šta ćete sledeće raditi. Gledajte oko sebe i dišite. Sigurno ćete otkriti nešto novo – ukras na fasadi koji do sada niste primetili, a nebrojano puta ste prošli pored njega, pupoljke koji čekaju prve nagoveštaje proleća da se otvore, kapljice koje sijaju kao nakit na biljkama… Otvorite čula, upijajte mirise, zvuke i boje oko sebe. Iznenadićete se, čak iako mislite da ne postoji ništa zanimljivo u kraju u kom živite.

 

Jedite s nekim koga volite. Ne opterećujte se vrstom namirnica, pripremom hrane, mestom na kome ćete jesti... Jednostavno, podelite obrok s nekim do koga vam je stalo, s kim volite da provodite vreme, s kim je svaki zalogaj slađi. Da li će to biti vaš partner, drugarica, neki rođak, pa čak i ljubimac, potpuno je svejedno. Probajte da osećate samo ukus hrane i sreću što je delite s nekim.

 

Igrajte se. Da, baš tako – prisetite se omiljene aktivnosti iz detinjstva i probajte da radite baš to! Zaboravite na svoje godine, zvanje i znanje, težinu, zdravstveno stanje… Dozvolite sebi da ponovo gradite zamkove od kocaka, češljate lutke, crtate i bojite, tražite zakopano blago… Ako vam to zvuči previše detinjasto, pozovite društvo i umesto da tračarite ili se jadate jedni drugima o stresu pod kojim ste, igrajte neku društvenu igru. Ratujte u Riziku, trgujte u Monopolu, posvađajte se oko jamba ili Čoveče ne ljuti se… Napunite činijice Plazmom Plus različitih ukusa i ne gledajte na sat. Prepustite se trenutku, i dobićete više nego što očekujete.

 

Uvek imamo vremena da budemo odrasli i odgovorni. Častite sebe jednim slobodnim danom: dišite, hodajte, jedite i mislite kao dete koje ne zanima šta će biti sutra. Osetite više od trenutka, osetite život i dopustite sebi da budete bezrazložno srećni. Sigurno za to imate razloga.

 

 

 

 

 

 


 

makonda-tracker