Fitnes

Naš stručni saradnik objašnjava: Sve o zdravom treningu u grupi (FOTO)

0
Razvijanjem snage, eksplozivnosti, fleksibilnosti, izdržljivosti, preciznosti i koordinacije, svako pravi daleko bolju verziju sebe, a naš stručni saradnik objašnjava koje su prednosti CrossFit vežbanja u postizanju ovog cilja.
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

CrossFit podrazumevaju izvođenje promenljivih funkcionalnih pokreta visokim intenzitetom, koji su preuzeti iz treninga opterećenja, gimnastike i kardio-vežbi. Cilj ovog programa jeste poboljšanje svih kategorija fizičke izdržljivosti, pa čovek postaje spremniji za svakodnevne aktivnosti. Svaki trening je drugačiji, što se postiže korišćenjem različitih rekvizita koji ga čine mentalno i fizički izazovnim.

 

Atletska građa za manje vremena

 

Visok intenzitet vežbanja, uz minimalne odmore između serija, znatno skraćuje efektivno trajanje treninga, što osobama koje imaju problem sa nedostatkom slobodnog vremena omogućava da se u dovoljnoj meri posvete fizičkoj aktivnosti. Zahvaljujući vežbanju koje je slično izvođenju uobičajenih pokreta, telo dobija atletsku građu koja je mnogo prirodnija od one dobijene u teretani. Prvo što se primeti nakon izvesnog vremena bavljenja CrossFitom jeste to da su svakodnevne aktivnosti olakšane, a zatim se oseti i promena u telesnoj kompoziciji.

 

Bezbednost

 

Većina CrossFit programa u svetu podrazumeva postepeno uvođenje u trening, što apsolutno svakoj osobi omogućava da odredi odgovarajući intenzitet pokreta, koje može izvoditi pravilno i uz konstantno napredovanje. Mit da je neophodno imati zavidan nivo kondicije pre prvog dolaska, potpuno je pogrešan. Uglavnom se radi u grupi, gde svako dobija od trenera sugestije u vezi sa opterećenjem i intenzitetom koje će primeniti. Naravno, povrede se događaju, ali ukoliko se vežbe izvode pravilno i na odgovarajući način, CrossFit nije ništa opasniji od drugih programa.

 

Evo kako da ZAISTA zavolite vežbanje

 

Dobro koncipiran i primenjen trening, na početnom i umerenom nivou vežbanja, apsolutno je bezbedan. Ne postoje nikakva ograničenja kada je reč o godinama, polu ili nivou spremnosti. Ovakav način treniranja prilagođen je i ljudima sa posebnim potrebama, naravno, uz poseban nadzor. Kada je reč o osobama sa hroničnim oboljenjima, nivo aktivnosti i intenzitet određuju se uz konsultacije sa lekarom. U velikom broju slučajeva, visok pritisak i povećan nivo šećera u krvi nestali su usled treninga i prelaska na zdravu ishranu.

 

Trajanje

 

Trening traje oko sat vremena, a podrazumeva opšte i specifično zagrevanje, zatim nekoliko serija vežbi snage sa opterećenjem ili olimpijskog dizanja, a tu je i trening dana koji je interesantan po tome što može trajati od 5 do 10 minuta. Za sam kraj rade se vežbe za vraćanje tela u normalu i oporavak.

 

Zdravi i srećni

 

Visokointenzivan trening, kao i onaj sa opterećenjem, u telu podstiču jak hormonski odgovor, pa su raspoloženje, kardiovaskularno i opšte zdravlje, kao i mentalne performanse uvek na visokom nivou.

 

Društvene mreže je zapalio novi trend - i samo najveće face mogu da ga izvedu! (FOTO)


Veoma važan aspekt CrossFit vežbi jeste društvo. U grupi se brže uči, a i napori se lakše podnose. Za to vreme, školovani, iskusni i svestrani treneri čine da sve bude dobro organizovano, kao i da se svi pokreti pravilno i bezbedno izvode. Grupa sa treninga uvek je zdrava, mlada i nasmejana, bez obzira na godine, nacionalnost, zanimanja i sve druge podele, a biti deo jednog takvog skupa danas je zaista privilegija.

 

Nastavak teksta pročitajte na idućoj strani...

 

makonda-tracker