fitnes

U samo 3 koraka: Pobedite izgovore i počnite da trenirate

0
Za odlazak u restoran, leškarenje ili na društvene mreže uvek nađemo vremena, a kada je reč o aktivnostima u teretani, obično kažemo da nemamo kad. Na koji način možemo da se rešimo lažnih opravdanja i steknemo zdrave navike uz vežbe prilagođene kućnim uslovima, objašnjava naš stručni saradnik.
foto: Story Press
foto: Story Press

Verovatno ste primetili da su Work Hard – Play Hard i No Excuses postale veoma pominjane fraze i trend kada je reč o fitnesu. Sve više ljudi u svetu okreće se zdravom životu. Kako u svetu tako i kod nas, zdrav životni stil i fraza Work Hard – Play Hard nešto su sa čim se sve češće susrećemo. Neko je primenjuje zbog toga što je to in, neko zbog izgleda, neko zbog zdravlja. O kojem god da je razlogu reč, korist je očigledna –kako za pojedinca, tako i za okolinu. Jasno je kao dan, kad smo mi zdravi i u punoj formi, sve ćemo lakše uraditi, a pritom i pozitivno delujemo na ljude oko sebe.

 

foto: Story Press

PRVI KORAK
Dosad sam u svojoj karijeri sarađivao s nekoliko stotina klijenata i najčešći razlog koji sam čuo zašto ne vežbaju jeste taj da nemaju vremena. I tako dolazimo do pomenute fraze No Excuses. Budimo realni, redovno nađemo vremena za druženje, noćni provod, restorane, bioskop, leškarenje, čitanje, društvene mreže, za kojekakve aktivnosti. Je li tako? Svakog dana provodimo po nekoliko sati na taj način, ali počinjemo sa izgovorima kad treba da odvojimo sat dnevno, odnosno tri do četiri sata nedeljno za vežbe. Dakle, jasno je da svi imate i više nego dovoljno vremena za trening i zato prestanite sa izgovorima i za početak posvetite nekoliko sati nedeljno vežbama koje mogu da se rade i u kućnim uslovima. Steći ćete naviku, a posle ćete lakše preći na sledeći nivo – vežbanje u teretani ili rad s ličnim trenerom.

 

SVE UZ OSMEH
Ko je fizički aktivan, on sve obavlja kvalitetnije jer se bolje oseća. Kad je čovek zadovoljan svojim zdravljem, fizičkom formom i izgledom, samim tim je srećniji, produktivniji, maštovitiji, fokusiraniji, raspoloženiji, ambiciozniji, uporniji, nasmejaniji, energičniji, lepši... Zaboravite izgovore i nađite vremena za sport i trening, za sebe i svoje zdravlje, i radite to sa osmehom jer to je jedini pravi način.
Ako nemate mogućnosti za vežbanje u teretani, sa ličnim trenerom ili za bavljenje nekim sportom, uvek možete sami da da to uradite. Evo nekoliko primera kako da aktivirate svoje telo.
 


VEŽBE KOJE SE MOGU RADITI U KUĆNIM USLOVIMA

- Trčanje ili lagani džoging možete raditi napolju, na traci za trčanje ili u mestu. Svaki način je efikasan za sebe.


- Sklekovi mogu da se kombinuju i promenom pozicija šaka, usko ili široko, ali poželjno je da se menja ritam i povećava broj ponavljanja i serija. Za početak, sklekove možete raditi i na kolenima.

 

foto: Story Press

- Čučnjevi i polučučnjevi podrazumevaju hodanje u čučećem položaju, unapred ili bočno. Skakućite u čučnju, to kombinujte sa širinom stopala i postepeno povećavajte broj ponavljanja.

 

- Iskorak, kratak ili dugačak, pravite unapred, unazad, bočno i takođe postepeno povećavajte broj ponavljanja i serija.

 

foto: Story Press

- Trbušnjaci mogu da se rade iz ležećeg položaja tako što ćete podizati gornji deo tela, samo noge ili oboje. Radite ih unapred, ustranu, pravite kratke ili duže pokrete. Postepeno povećavajte broj ponavljanja i serija.

 

foto: Story Press

- Izdržaji se rade tako što se zauzme položaj za sklek, a oslonac je na šakama ili laktovima. Probajte da podižete po jednu nogu neizmenično. Potom ubacite kolena unutra ili spolja, takođe naizmenično, zatim ih izbacite, ustanite, poskočite...

( Piše: Dušan Perović, personalni trener, Sportska akademija Perović, Priredio: Saša Tošić )
makonda-tracker