Nema više izgovora

Praznici su prošli, pravo je vreme da počnete da vežbate: Najefikasniji trikovi za savršenu liniju

1
Trener Marko Usćumlić otkriva kako da na najbolji način izgubite neželjene kilograme. Čitajte njegove tekstove na Story.rs i budite fit!
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Želite li da smršate? Prema skorašnjim istraživanjima oko 54% ljudi u ovom trenutku pokušava da smrša. Ali treba vam nešto što bi vas pokrenulo, treba vam motivacija. Postoje dve vrste motivacije, eksterna i interna. Međutim postoji i jedan problem, odnosno pitanje. Da li vas motivacija u bilo kom od pomenutih oblika vodi do cilja?

 

Zašto?

 

foto: Profimedia

Motivacija je emotivno stanje, psihološka i subjektivna kategorija, ograničenog trajanja. Da bi ostvarili neki cilj potrebno je vreme, potreban je kontinuitet. Da bi skinuli 10, 20, 30, 40 kilograma neophodno je uložiti određeno vreme.

 

Motivacija je usresređena na cilj, na ishod. Eksterna motivacija u osnovi znači želju da budem kao on/ona, želju da uradite to što je on/ona uradila, ali kod eksterne motivacije nemate percepciju uloženog truda te osobe. S druge strane, interna motivacija je emotivno stanje koje takođe ne uzima u obzir potreban napor.

 

I na kraju, ako ste motivisani ste da ostvarite cilj to ne znači da ćete u tome i uspeti. Da bi ostvarili ono za šta ste motivisani potreban vam je plan. Postoji stara izreka "If you fail to plan you are planning to fail".

 

Dakle, da bi napravili telesnu transformaciju potrebno je sledeće:

 

Kontinuitet

 

Trud

 

Plan

 

foto: Profimedia

Zvuči jednostavno. Ali jednostavno ne znači lako.

 

Kontinuitet, trud i plan su objektivne kategorije u procesu mršavljenja, dok su interna i eksterna motivacija subjektivne, jedna ne isključuje drugu. Kako smo pomenuli na početku motivacija je emotivno stanje, psihološka i subjektivna kategorija, ograničenog karaktera. Ali to ne znači da motivacija nema svoju svrhu jer "Telesna transformacija je psihološki proces sa fizičkom transformacijom kao krajnjim ishodom".

 

Svaka od kategorija, objektivna i subjektivna, imaju svoju svrhu u procesu telesne transformacije. A na koji način sve to uklopiti pisaću u nastavku...

( Tekst: Marko Usćumlić, Morphosis sistem )
makonda-tracker