Samoodbrana za žene

Snaga i lepota: Da li žene uopšte treba da budu spremne za fizički odgovor na nasilničko ponašanje? Odgovora je mnogo... (FOTO)

1
Različiti koncepti borbe predviđeni za lepši pol bazirani su jednako na psihološkoj i fizičkoj pripremi jer je činjenica da osobe koje ne osećaju strah i inferiornost u kritičnim situacijama uglavnom nisu meta nasilnika, pošto oni u najvećem broju slučajeva traže lak plen.
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Koncepti samoodbrane za žene izazivaju brojne kontroverze, koje bi se, ugrubo, mogle podeliti u dve struje. Mišljenje predstavnika policije i nevladinog sektora uglavnom je to da se na nasilje nikako ne odgovara nasiljem, ali moderna psihologija tvrdi drugačije. Brojna istraživanja potvrdila su da, kad je reč o nasilnicima, okidač za njihovu fizičku agresiju najčešće predstavljaju ili osobe koje se plaše nasilja ili osobe koje ga priželjkuju.

 

Relativno sigurnu grupaciju predstavljaju ljudi koji se ponašaju smireno, a ne osećaju strah od eventualnog konflikta. Upravo ta činjenica dokazuje da koncepti samoodbrane za žene u najvećem procentu slučajeva daju zadovoljavajuće rezultate pošto osoba koja pohađa neki od ovih kurseva postaje kudikamo sigurnija u sebe.

 

Mračna tajna iz prošlosti je i dalje progoni: Majka ove poznate glumice je godinama trpela nasilje i ubila svog muža u samoodbrani (FOTO)

 

Ona zna kako da se postavi u kriznoj situaciji i to je čini nezgodnom metom za nasilnike. Naravno, pod uslovom da nije preterano samouverena pošto i tako postaje magnet za nevolje.

 

Snaga i lepota

 

foto: Shutterstock

Naravno, na dugoročnom planu nisu zanemarljivi ni fizički aspekti borilačkih koncepata za žene. Bilo da je reč o aikidou, krav-magi, ruskom sistemu, kjokušindžicuu ili nekoj drugoj odbrambenoj veštini koja se kroz vreme dokazala kao efikasna, treninzi su veoma dobri za estetiku i funkcionalnost tela. Treba imati u vidu da je ovde reč o veštinama koje se u mnogo većoj meri oslanjaju na biomehaniku, antropomotoriku, kinetičke lance, kružna kretanja i vektore sila, nego na puku snagu i brzinu, kao što je slučaj sa borilačkim sportovima.

 

Iz tog razloga, suprotno sportovima koji jačaju određene mišićne grupe do granice uočljivih disproporcija, veštine uglavnom jačaju celo telo, u meri u kojoj je to potrebno da bi se određene odbrambene tehnike izvele. One ne zahtevaju enormne bicepse, tricepse ili kvadricepse, već izbalansirano delovanje svih mišićnih grupa odjednom, okretnost, elastičnost i spretnost.

 

Dugo je trpela nasilje, ali tome je došao kraj: Pevačica Maja Marijana otkrila u kakvom je emotivnom statusu

 

Ipak, jačanje ključnih delova tela, i kad je reč o funkcionalnosti, a i estetici, ne izostaje. Pošto veštine prevashodno počivaju na kretanju i promenama položaja, mahom tokom čitavih treninga noge su blago savijene, zarad mogućnosti brže reakcije, što je savršen vežba za noge i zadnjicu.

 

Isto tako, koristeći čitavo telo umesto pojedinačnih ekstremiteta, veštine uglavnom podrazumevaju da se opterećenje potrebno da bi se napad skrenuo ili protivnik bacio na zemlju prebacuje uglavnom na okret u struku, što je takođe odlična vežba za savršenu figuru. Naposletku, snažna i prava leđa koja se dobijaju vežbanjem odbrambenih veština predstavljaju ogromnu dobrobit kako za izgled, tako i za zdravlje.

 

makonda-tracker