FITNES

Aštanga joga: Sve što niste znali

0
Vežbaj, vežbaj, i sve će doći, jedan je od osnovnih postulata ove vrste joge koja je sve popularnija i kod nas. Ona potencira dinamičnije položaje u koje postavljamo telo, a na koji način se najbrže stiče rutina, objašnjava naša stručna saradnica
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ako ste dinamični, brzi, imate relativno snažno telo i mislite da joga sigurno nije za vas jer je spora, nežna i dosadna, u blagoj ste zabludi. Postoje stilovi joge namenjeni baš vama. Jedan od njih svakako je i aštanga joga. Sam naziv ashta (osam) i anga (deo, nivo), govori o sveobuhvatnosti ove prakse. Joga u sebi sadrži osam delova, od kojih su asane (položaji u koje postavljamo telo) samo jedan mali deo. U ostalih sedam delova spadaju način disanja ili kontrola daha – pranajama, a zatim i način ponašanja, sopstveno stalno preispitivanje i, na kraju, različite tehnike umirivanja uma, kao što su koncentracija, meditacija, kontemplacija… Naravno, neko će samo poželeti da ojača svoje telo, što je dovoljan razlog da posetite čas aštanga joge.


TOK VEŽBANJA

 

Ono što će vas prvo iznenaditi jesu pozdravi suncu, splet različitih joga položaja u skladu sa disanjem. Kada smo kod toga, uglavnom svi dišemo veoma plitko, a na času instruktor će od vas tražiti da dišete duboko, na uđaji način. Takvo disanje izvodimo kada blago stegnemo grlo i proizvodimo šuštanje, koje nam pomaže da bolje čujemo svoje disanje i da se lakše usredsredimo na njega, što je jedan od načina da pratimo svoje telo. Kada disanje postane isprekidano, to je znak da smo se umorili. U ovom stilu joge, pozdravi suncu veoma su zahtevni i traže određenu snagu tela, ali uvek postoje alternativni načini da ih uradimo i da nam na početku oni ne budu preteški.

 

ASANE

 

Kada smo dobro zagrejali telo, prelazimo na joga položaje, u jednom dinamičnom ritmu i po uvek tačno određenom redosledu. U svakoj joga pozi ostajemo po pet udaha i izdaha, zatim prelazimo na sledeću. U zavisnosti od toga koliko smo razgibani, neke asane će nam ići lako, a oko nekih ćemo se pomučiti. Instruktor će tražiti, pored uđaji disanja, da usmerimo pogled u određenu tačku, koja se razlikuje od asane do asane (nekad ćemo gledati u palac na ruci, drugi put palčeve na nozi), kao i da stežemo urogenitalne mišiće. Prvi deo časa rezervisan je za stojeće asane, gde osnažujemo telo, uzemljujemo se, istežemo mišiće nogu zadnje lože i leđa, a zatim se spuštamo na parter i radimo isto to iz sedećeg položaja, uz mini-varijacije i popularnu vinjasu, što je najteži deo pozdrava suncu koji smo radili na početku časa. Ona nam pomaže da telo sve vreme ostane zagrejano i ispuni zahteve svake sledeće poze, a da se pritom ne povredimo.

 

SKLAD DUHA I TELA

 

I dok tako idemo iz jedne poze u drugu, povremeno se svađajući u svojoj glavi sa instruktorom jer od nas traži neverovatne stvari, da se odmaramo u položajima u kojima to izgleda nemoguće, besmisleno gledamo u svoje prste, šuštimo i dišemo duboko dok nas sve boli, stigli smo do kraja časa. Potpuno mokri i dobrano izlomljenog tela napuštamo salu za vežbanje, ali primećujemo da nam je glava mirna, nema misli, dan je lep, osoba koja je vežbala pored nas i mnogo nas nervirala ima prelep osmeh, kao i da život možda nije tako crn kako nam se činilo pre dolaska na čas. Na jedan tih i neprimetan način, aštanga joga pomaže nam da bar delom razumemo i prihvatimo ostale od onih osam delova joge. Na primer, da uzvratimo osmeh ili uvidimo da nam se neke stvari događaju s razlogom, koji nam u ovom trenutku možda nije baš jasan, ali će postati u budućnosti, da prihvatimo različitost i s ushićenošću prigrlimo dar života. I možda, svojim primerom, privučemo još nekog da ode na čas joge i tako pomognemo svetu da postane lepše mesto za život. Ne, da pomognemo nije prava reč, jer svet to već jeste, već da ponovo otkrijemo njegovu lepotu.
 

( Piše: Sandra Radovanović, instruktor joge )
makonda-tracker