Fitness: Pravilan razvoj dece kroz sport

0
Koliko je važno da naša deca vežbaju od malih nogu, ali i koji je pravi trenutak da oni počnu sa sportskim treninzima i šta oni podrazumevaju, objašnjavaju naši stručni saradnici.
Foto: Foto video studio i oranž studio
Foto: Foto video studio i oranž studio

Jedna od osnovnih karakteristika dece jeste potreba za kretanjem i igrom. Često se pitamo odakle im toliko snage i energije da neprestano trče. Zbog toga je veoma značajno što ranije takve potrebe usmeriti i kanalisati u dobrom pravcu. Školica sporta je pravo mesto gde se susreću stručnost, svrsishodnost, entuzijazam i ljubav prema najmlađima. Sportska akademija Senjak implementira zaštićeni, ekspertski program dečje fizičke aktivnosti. Njen program insistira na celokupnom pravilnom razvoju dece, unapređenju motoričkih sposobnosti i njihovog psihološkog zdravlja.

Pišu: Aleksandra Aleksić, viši fizioterapeut i Bojan Vuković, glavni trener

Kada je pravi trenutak za vežbanje?

Za decu predškolskog uzrasta posebno je važno da prvo razviju niz bazičnih veština, fizičku spremnost i spretnost kao osnovu, pa tek onda da se opredele za neki konkretan sport. Sva deca od momenta kada prohodaju, mogu da počnu sa vežbanjem. Taj uzrast zahteva izvesnu specifičnost u radu, što je i normalno, a sportski sadržaji treba da se prilagođavaju njima. Starija grupa, koja je namenjena deci od tri, četiri i pet godina, ima dinamičnije sadržaje koji podrazumevaju više trčanja i zahtevne zadatke sa dosta prepreka. Smatra se da do treće godine nema potrebe za korigovanjem spuštenosti svodova stopala, ali  obavezni deo treninga, kao što su aktivnosti za stopala, petnaestak minuta hodanja, skakutanja po ciljano osmišljenim poligonima i stazama za korektivnu gimnastiku, i te kako je dobra preventiva!Bez obzira na uzrast, sva deca mogu i treba da se aktiviraju. Sportski sadržaji prilagođeni su njihovom uzrastu i mogućnostima.  Svi rekviziti i sprave u šarenim su bojama i sa oblim ivicama kako mališani ne bi mogli da se povrede! Igrajući se deca rade zahtevne fizičke vežbe i tako utiču na pravilan razvoj njihovog tela. 


Šta podrazumeva trening?

Treninzi traju četrdeset pet minuta, a prvih pola sata predviđeno je za ciljane aktivnosti koje angažuju celo telo (posebno kičmu i stopala), dok je ostatak vremena posvećen timskoj igri. Sportske aktivnosti imaju stimulativnu i preventivnu ulogu u celokupnom pravilnom razvoju deteta. Stimulativno dejstvo ovakvog angažovanja dece naprosto je neprocenjivo. Pre svega, podstiče se normalan rast i razvoj,  motoričke sposobnosti svih uzrasta, spretnost, ravnoteža, koordinacija, bolje i brže snalaženje u prostoru, razvijaju se čula, logičke sposobnosti… Nemirna I neposlušna deca već posle nekoliko treninga postaju usredsređena na ono što im trener zadaje i govori, razvija se sportski duh (ko će brže i bolje), a i boravak u vršnjačkoj grupi deluje podsticajno. Naučno je dokazano da su deca koja se bave sportom emotivno stabilnija, manje stidljiva, samopouzdanija, prodornija, upornija, hrabrija, odlučnija, strpljivija, kooperativnija, pokazuju manji stepen anksioznosti i agresivnosti, a povećan obim samokontrole i discipline.

Prevencija

Osim stimulativnog  i preventivno dejstvo je nezaobilazno: prevencija lošeg držanja tela, krivljenja zglobova, kolena i stopala nogu, bolja opšta kondicija, bolji disajni pokreti (zna se da deca imaju česta respiratorna oboljenja) i poboljšanje odbrambenih sposobnosti organizma - dokazano pozitivno dejstvo sporta na imunitet. Dozirana i stručno nadgledana  fizička aktivnost  predstavlja nezamenljivu preventivu posturalnih poremećaja, deformiteta kičme, nogu i stopala. Najbolji rezultati u prevenciji  ravnih stopala ostvaruju se kod dece predškolskog uzrasta. Vežbe se izvode tako što hodaju na prstima i balansiraju  prednjim delom ili celim stopalom po bodljikavoj površini grede. Stručni tim čine treneri, profesori fizičkog vaspitanja  i diplomirani fizioterapeuti koji su iskusni u radu sa decom. Nije neophodno konsultovati lekara pre započinjanja treniranja izuzev ako dete ima zdravstvene probleme od rođenja. Zato angažujte svoje mališane jer jačajući svoje telo i duh oni postaju bolji ljudi.

Miona Badžević Anđelković: U planu je i pametni parkić


Miona Badžević Anđelković, osnivač Sportske akademije Senjak, sa mnogo pažnje prišla je organizovanju jednog ovakvog centra. Za Stori govori o tome kako je došla na ideju da otvori jedinstveno mesto na kom deca mogu da vežbaju, ali i kakvi su planovi za predstojeći period.  - Kao mama dva dečaka, veoma brzo uvidela sam da moja deca imaju izraženu potrebu za fizičkom aktivnošću. Nisam želela da ih vodim po igraonicama, a za upis na bilo kakav sport trebalo je čekati bar do njihove četvrte ili pete godine. Želela sam, kao i svaka majka, najbolje za svoju decu: odličnu opremu i vrhunske stručnjake. I tako je sve počelo… Sledeći korak je izgradnja dečje vežbaonice na otvorenom. Ideje i nacrti  već su na papiru, angažovan je veliki broj arhitekata, profesora sporta, inženjera, tehnologa… biće to prvi pravi pametni parkić za decu! O datumima je teško govoriti jer to, nažalost, uvek zavisi od nekih proceduralnih stvari, dozvola, atesta, novca…ali možda je najlepša stvar to što su svi pomenuti stručnjaci angažovani potpuno volonterski! Kada sam ih kontaktirala i rekla: Hajde da isto ovo, samo malo drugačije, napravimo na otvorenom, svi do jednog su se odazvali i bili su naprosto oduševljeni! Imamo podršku i sjajnu saradnju sa Republičkim zavodom za sport, Ministarstvom za sport i brojnim sportskim savezima pa ne sumnjam da ćemo se već dogodine naći na stranicama Storija i da će tema biti Pametni park za decu.

Priredila: Ksenija Konić

makonda-tracker