Golf – sport za sve generacije

0
Mada se u Srbiji veoma često misli kako golf igraju samo starije i imućne osobe, ova vrsta rekreacije interesantna je i deci, a o detaljima ovog svetski poznatog sporta govori naš stručni saradnik.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kada je reč o golfu kao takmičarskom sportu, trebalo bi uzeti u obzir fizički i mentalni razvoj, pa tako ne možemo sve osobe da posmatramo na isti način. Za golf je bitna moć koncentracije i razmišljanje o strategiji igre, a praksa je pokazala da su za ozbiljno treniranje i takmičenje deca spremna oko svoje 12. godine. Ipak, za bavljenje ovim sportom ne postoji starosna granica, a zbog popularizacije golfa među  svim uzrastima, proizvođači opreme prilagođavaju je svim uzrastima tako da je to rekreacija za populaciju od sedam do sedamdeset sedam godina.

PREDNOSTI I MANE GOLFA

Brojne su prednosti bavljenja ovim sportom. Igranje golfa na 18 rupa traje četiri do pet sati, što znači da redovnim igranjem golferi provedu mnogo vremena u prirodi i na svežem vazduhu, bez gradske vreve i stresa. Svakako, ukoliko mu se žuri, igrač može da igra i na samo nekoliko rupa jer postoji velika fleksibilnost u organizaciji termina za igru, što je važno za današnji način života. Klubovi organizuju veliki broj zabavnih turnira i golf putovanja, a može se igrati solo ili u grupi do četiri igrača, a odrasli i deca mogu nesmetano da igraju zajedno. Igranjem golfa na kvalitetnom nivou u juniorskim takmičenjima, postoji mogućnost sticanja sportske stipendije, pre svega u  Sjedinjenim Američkim Državama.

U poslovnom svetu postoji uzrečica: Ako želiš da vidiš možeš li s nekim da dogovoriš posao, odvedi ga na golf'. Tu se vrlo brzo može videti kakav ko ima karakter, ume li da izdrži pritisak, da li je iskren, simpatičan, sebičan... Ja ne vidim mane ovog sporta, osim što kod nas postoje predrasude da je golf za stare, bogate, šminkere i slično. Na to mogu da odgovorim na sledeći način: ako je neko star i igra golf, onda provodi barem četiri do pet sati u prirodi a ne kod doktora, ukoliko je bogat, ulaže u kvalitetno provedeno vreme i na terenu je jednak sa svima, a ako je šminker, on ipak treba da igra i vežba, znoji se, vuče štapove, a ne da šeta garderobu po gradu.

FIZIČKA SPREMNOST

Za rekreativno bavljenje ovim sportom ona nije neophodna, ali ako je reč o takmičarskom aspektu i te kako je poželjna. Ozbiljnija  takmičenja traju i po četiri dana gde se svaki dan igra oko pet sati i prelazi najmanje 12 kilometara. Kod dece je važno da što duže treniraju neki bazični sport jer im to daje dobre fizičke osnove za golf.

KAKO IZGLEDAJU TRENINZI

Vreme za treniranje golfa zavisi od toga da li se izvodi na vežbalištu ili  terenu, tako da može trajati od jednog do četiri sata. Neophodno je da se u početku vežba jednom do dva puta nedeljno, dok je kasnije režim treninga dva, tri puta sedmično, zavisno od uzrastu i nivoa igre. Na vežbalištu se uglavnom rade tehnike raznih vrsta udaraca u golfu, a na terenu taktika igranja i psihološka priprema za takmičenja. Svako može naučiti da igra na određenom nivou pa zbog toga golf ima prednost nad ostalim sportovima jer možete početi da se takmičite sa 40, 50 pa i više godina. Talenat je poželjan, ali rad je presudan i on se bogato nagrađuje. Kroz golf kod mladih podstiče se igranje, druženje i vaspitanje, a posebno nadarene osobe selekcionišu se i pripremaju kako bi postizale vrhunske rezultate na najjačim takmičenjima.

Tokom zime u Beogradu dobro smo organizovani i imamo dva golf simulatora, gde učimo i vežbamo u zatvorenom prostoru. Projektori i grafika su odlični tako da vam na platnu u koje udarate loptice može biti slika terena sa Havaja ili da se čuje šum talasa. Simulatori su odlični za rad na poboljšanju tehnike, a golferi zimi putuju u tople krajeve poput Španije, Portugala, Grčke, Italije, Turske...

PRAVILA IGRE

Osnovno pravilo igre jeste da sa što manje udaraca pređete ceo teren.

Na većini klupskih takmičenja igrači u golfu sami su sebi sudije i zato se traži visok stepen korektnosti prema igri, saigračima i terenima. U osnovi, igrač igra protiv standarda propisanog za teren (broj udaraca), a upoređuje se sa ostalim igračima na osnovu odigranog rezultata. Ipak, možete da igrate i protiv direktnog protivnika koji se zove isto kao u tenisu - mečplej. Igrač treba da udara loptu onako kako ona leži, a to nije uvek lako jer ona često ode u žbunje, vodu, blato, pa pojedini golferi pokušavaju da lažiraju i popravljaju situaciju ili prijavljuju netačan rezultat. Na važnijim takmičenjima angažuje se golf sudija koji pomaže igračima i daje im opcije za igru ako nisu sasvim sigurni šta bi trebalo da urade. Isto tako, ukoliko vide da igrači namerno krše pravila, onda im dodeljuju kaznene udarce,  a mogu i da ih isključe sa takmičenja.

Golferi mogu da koriste maksimalno 14 štapova na takmičenjima, dok

rekreativna runda može da se igra i sa pet do šest štapova koji se dele na one koje koristimo za kratku i dugu igru. Pod kratkom igrom smatra se područje koje se nalazi na pedesetak metara oko rupe i ti štapovi specijalno su dizajnirani da podižu lopticu uvis i brzo je zaustavljaju na ravnoj i brzoj površini oko rupe koja se zove grin. Štapovi za dugu igru dizajnirani su tako da s njima loptica pređe što veću dužinu kako bi imali što manje udaraca na svakom polju.

GOLF TEREN

Standardni teren ima 18 rupa, ali postoje i oni sa devet, pa čak i manje. Kakav god da je teren, morate da mu prilagodite svoju igru. Na putovanjima često se biraju različiti tereni, tako da ne igrate uvek na istom jer je svaki teren različit i predstavlja izazov sam za sebe. Početnicima su uglavnom namenjeni prikladniji ravni tereni sa manje vodenih i peščanih prepreka jer to zahteva iskustvo i bolje tehničke mogućnosti u igri.

TURNIRI U SRBIJI

U Srbiji postoje golf turniri i oni su veoma posećeni. Povremeno organizujemo i međunarodne turnire, a naši igrači takmiče se svuda po svetu.

DA LI JE GOLF SKUP SPORT?

U proseku, po celom svetu loptice za vežbu koštaju oko dva, tri evra, a sa 30 loptica može da se napravi sasvim dobar trening. Deca kod nas imaju povoljnu školu golfa od 55 evra za čitavu sezonu, kao i četiri do deset turnira, zavisno od uzrasta, koji traju do pet sati i koštaju 200 dinara. Kada ulazite u golf, ulaganje je malo veće, ali dugoročno gledano, cene su u rangu sa dobrom teretanom.

NEMANJA VIDIĆ

Posle časova bolje igram golf

Naš proslavljeni fudbaler Nemanja Vidić u jednom od intervjua za britanske medije prošle godine otkrio je kako voli da igra golf.

- Išao sam na časove golfa pre povrede, ali sada nemam vremena jer je počela sezona. Posle obuke primetio sam da igram sve bolje, ali sada moram da se skoncentrišem samo na fudbal. Kada završim sa fudbalskom karijerom, voleo bih da češće igram golf – rekao je Nemanja.

makonda-tracker