Sve prednosti džez gimnastike

1
Od vežbi snage i aerobnog treninga do potpunog odmora organizma – koncepcija je jednog ovakvog časa koji će nakon redovnih treninga učiniti da sve grupe mišića aktivno učestvuju u rekreaciji organizma. Naš stručni saradnik, Snežana Rađenović vam otkriva sve št
Madona, foto: Gulive, Vladimir Šporčić
Madona, foto: Gulive, Vladimir Šporčić

Džez gimnastika predstavlja oblik rekreacije koji se od ostalih razlikuje prvenstveno po svojoj sveobuhvatnosti i takozvanom maksimalnom efektu treninga. Poznato je da vežbanje ima širok spektar dejstava na zdravlje (to se naziva efektom treninga) i to na kardiovaskularni, respiratorni, lokomotorni, gastrointestinalni i urogenitalni sistem, a povoljno utiče i na balans hormona. To u celini za rezultat ima bolje psiho-fizičko zdravlje i duži životni vek. U tom smislu, motoričke osobine čiji razvoj direktno utiče na zdravlje su kardiovaskularna izdržljivost (hodanje, trčanje, plivanje), mišićna snaga (vežbe snage različitog tipa) i gipkost (vežbe istezanja aktivnog, pasivnog i kombinovanog karaktera).

BENEFITI OVAKVOG TRENINGA

U okviru treninga džez gimnastike, za 60 minuta (tri puta nedeljno i uz muziku), ove tri motoričke osobine podjednako se razvijaju, ali na poseban način: sledeći specifičnu koncepciju koja za rezultat daje maksimalan učinak, naglašeno vodeći računa o pravilnoj smeni napora i odmora, cikličnom porastu intenziteta (do submaksimalnog) u toku treninga, kao i u okviru mesečnog i godišnjeg ciklusa vežbanja. Puls se za sve vreme treninga zadržava u aerobnoj zoni (130 otkucajamin), što rezultira maksimalnom potrošnjom masti i kiseonika.

 

KONCEPCIJA ČASA

Preliminarni streching skeleta i mišića u trajanju od nekoliko minuta ima za cilj relaksaciju tela i otklanjanje prvog sloja dnevnog premora, kao i pripremu respiratornog i KVS sistema za napor. Potom slede vežbe snage za sve grupe mišića u ukupnom trajanju od nekoliko minuta u svrhu zagrevanja, kao i ubrzanog pokretanja procesa trošenja masti kao goriva za stvaranje energije tokom vežbanja. Aerobni trening u vidu koreografisanog hodanja i trčanja uz postepeno kombinovanje ovog segmenta sa vežbama snage uz korišćenje bučica težine do 1 kg (idealna prevencija za osteoporozu ) – sve ovo praktikuje se u trajanju od 20 minuta. Nakon toga dolaze vežbe snage u parteru i potom na strunjači (radi rasterećenja venskog sistema i kičmenog stuba) za velike i male grupe mišića u traju od 20 minuta, pri čemu svaku vežbu prati adekvatno istezanje odgovarajuće mišićne grupe radi što brže izgradnje i regeneracije mišića. Finalni streching mišića i skeleta pasivnog i invazivnijeg karaktera u završnici dovodi do potpunog odmora i tonifikacije tela.

 

OPREMA

Pamučna trenerka, atletske patike, peškir, voda, bučice do 1 kg.

Snežana Rađenović, koreograf

Priredila: Jasmina Antonijević

makonda-tracker