Story Fitness&Wellness: Joga u prirodi

0
Iako važi nepisano pravilo da se joga vežba u velikim salama pred ogledalom, neke od najlepših trenutaka na odmoru doživećete radeći vežbe na plaži. Na koji način je najbolje raditi ih, otkriva naš stručni saradnik Dragana Balić, joga instruktor
Dragana Balić, foto: Luka Šarac
Dragana Balić, foto: Luka Šarac

Možda će neko ipak reći da na odmoru ne treba imati nikakve obaveze pa čak ni vežbanje joge ujutru. Pre svega uvek je dobro održavati povezanost sa sobom. Na odmoru je uvek gomila stvari koja nam se nudi da nas zabavi i naša pažnja je rasplinuta na pregršt senzacija, a to je nešto što nas, naravno, umara. Kada smo povezani sa sobom, naša pažnja osluškuje šta nam je u kom trenutku potrebno i mi biramo samo prave stvari za svaki trenutak svog odmora. Jutarnje vežbanje joge pomoći će nam da se već prvog dana opustimo, da se povežemo sa prirodom i mestom u koje smo došli. Kako vreme bude odmicalo, donećemo možda i neke nove životne odluke, shvatiti čime smo zadovoljni, koliko smo od svojih snova postigli i šta je ono što možda želimo da promenimo. Kada dođe vreme za povratak kući bićemo jednako ushićeni da tako puni energije sprovedemo svoje nove odluke u delo. Rad i potreba za stvaranjem su u čovekovoj prirodi.

 

OBALA MORA KAO FISKULTURNA SALA

Jedno je sigurno, nema lepšeg i boljeg mesta za vežbanje joge i disanje punim plućima od obale mora kraj borovih šuma. Negativno naelektrisani joni kojih u prirodi ima u obilju podstiču sposobnost organizma da apsorbuje kiseonik i uravnotežavaju nivo seratonina koji naravno utiče na naše raspoloženje. Priroda koja je tako spontano povezana sa sobom, koja je tako spokojna i mirna, svesna svoje lepote i darežljiva sa lakoćom podržava i inspiriše naše meditacije. Sva ta uživanja koja jurimo na odmoru, jurimo zapravo i tokom cele godine, misleći da nam to donosi sreću. Sa druge strane ustati ujutru i vežbati jogu doživljavamo kao oduzimanje slobode.

 

ODMOR KAO PRILIKA ZA STICANJE DOBRIH NAVIKA

Jesti voće umesto slatkiša takođe doživljavamo kao uskraćivanje slobode. Istina je zapravo nešto drugo. Svi mi ili većina nas pokušavamo da unesemo neke dobre navike u svoj život, ali to ne ide baš uvek tako lako. Iako znamo da se dobro osećamo kad se hranimo lagano i izbalansirano, i iako smo odlučili da ćemo upravo danas to sebi i da priuštimo, dan se završava u osećaju griže savesti, punog stomaka, a mi smo nezadovoljni i nesrećni. Pa ko to odlučuje umesto nas? Zašto nismo u stanju da radimo ono što smo odlučili? I da li se u takvoj situaciji osećamo slobodno? Ne, osećamo se zarobljeni u svojoj slabosti. Jačati volju znači postajati slobodan. Odmor je idealna prilika da unesemo kvalitetne navike u svoj život. A kada se vratimo sa odmora, sa lakoćom ćemo nastaviti sa tom praksom jer će nam to biti najlepši deo dana. Ustaćemo ujutru i raditi svoju jutarnju praksu koja će nas podsećati na obalu mora, na odmor i vraćaće nas u to lepo stanje koje ne želimo da zaboravimo. Neki duhovni učitelji kažu da je 21 dan potreban da nam neka stvar pređe u naviku pa je ovo idealan način da prevarimo svoju slabost i obezbedimo sebi jednu zdravu naviku. Posle toga osećaćemo se snažno i slobodno. Osećaćemo da sve možemo!

 

KAKO POČETI VEŽBE

Za početak sasvim je dovoljno sedeti u miru i disati duboko. Produžavati svaki izdah kako bi se oslobodilo što više mesta u plućima za dubok udah pun svežine, mirisa i negativnih jona. Ako poznajete udjaji dah, on će još bolje umiriti um i povezati vas sa sobom. U trenucima mira i opuštenosti, postavite sebi pitanja na koja tražite odgovore i osluškujte. Setite se svojih snova i želja, pamtite odluke i misli koje vam u tim momentima naiđu i zapišite ih. Možda će to biti jedan odmor koji ćete zauvek pamtiti... Za početak sednete prekrštenih nogu, osvestite svoje disanje, a onda zvukove i mirise prostora u kome se nalazite i lagano započnete kraće zagrevanje. Napravite par pokreta u svim zglobovima, razmrdajte vrat i ramena i ukoliko već vežbate jogu, polako se pripremite za Pozdrav suncu jer je u prirodi pred jutarnjim suncem to poseban doživljaj.

 

BUDITE SAM SVOJ INSTRUKTOR

Nakon toga radite asane onim redosledom i intenzitetom kojim ste ih radili sa svojim instruktorom. Ukoliko do sada niste vežbali jogu, stanite pravo sa stopalima u širini kukova i rukama pored tela. Sa udahom podignite ruke, kao da se protežete, i polako, uz izdah, pršljen po pršljen spustite ruke do poda ili do potkolenica. Ponovite to nekoliko puta. Zatim se spustite na kolena, dlanovi su na podu ispod ramena, i uradite položaj koji se zove mačka - izvijajte kičmu kao kada se mačka proteže, uz udah, a sa izdahom zaoblite leđa, spustite bradu na grudi i uvucite stomak. Ponovite to desetak puta prateći svoj ritam disanja. Disanje vodi ritam pokreta. Nakon toga, lezite na stomak, postavite dlanove na podlogu ispod ramena, sa udahom lagano odvajajte grudi od poda sve dok se ruke ne pruže u laktovima. Zatim blago savijemo ruke u laktovima, toliko da nam se kukovi spuste na pod i zadržimo par udaha i izdaha - položaj se zove kobra. Nakon toga spustićemo se u kontra položaj tako što ćemo uz izdah sesti sedalnim delom na pete, spustiti glavu na pod, a ruke staviti pored tela. Pratićemo kako nam se sa udahom širi zadnji deo leđa, a sa izdahom opuštaju stomak, ramena, ruke i čitavo telo… Lezite na leđa dlanovima okrenutim ka nebu i nastavite da pažnjom prolazite kroz delove tela, opuštajući ga. Osećajte noge, ruke, zatim trup, vrat i glavu. Na kraju bi bilo dobro uraditi neku od vežbi disanja, ali ako niste do sada vežbali, sasvim je dovoljno za početak sedeti u miru i disati duboko. 

Dragana Balić, joga instruktor

makonda-tracker