Veslanje, sport elegancije

0
O aktivnosti koja pozitivno utiče na čitav organizam, a najbolje na spremnost za podnošenje velikih napora, i kojom se ravnomerno razvijaju sve mišićne grupe, naš stručni saradnik Miloš Jevtić, predsednik veslačkog kluba Beogradski Univerzitet, otklanja brojne
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Veslanje je sport gde se, za razliku od drugih sportova, najviše vremena provodi u čamcu na vodi, bez obzira da li je to reka, jezero ili more. Kao jedan od fizički najzahtevnijih sportova, pruža jedinstven osećaj na treningu, posebno u ranim jutarnjim časovima pre nego što grad oživi. To je takođe i timski sport, pa je kao preduslov uspešnog timskog rada bitna disciplina. Veslači su osobe koje svoje kako profesionalne tako i rekreativne sportske aktivnosti ne mogu da zamisle van prirodnog okruženja. S obzirom na to da je početkom 19. veka održana prva univerzitetska veslačka regata u Engleskoj, veslanje je jedan od sportova koji se najviše vezuje za univerzitet i studente. Za većinu sportova može se reći da razvijaju određenu grupu mišića - noge ili ramena, ili neku specifičnu sposobnost kod čoveka - brzinu ili snagu. Sa veslanjem to nije slučaj jer se podjednako razvijaju i aktiviraju sve grupe mišića i telo počinje da funkcioniše kao skladna celina. Istovremeno, veslanje iziskuje sposobnost da se izdrži napor u dužem vremenskom periodu, pošto neke veslačke trke traju između 6 i 8 minuta. Specifično kod veslača jeste i to da se posebno razvijaju mišići srca i povećava se kapacitet pluća. Veslači su sportisti sa jakom kondicijom, spremni i sposobni da u dužim intervalima podnesu velike fizičke napore.

 

ISHRANA

Kod profesionalnih veslača akcenat je na pojačanoj ishrani jer se trenira i po dva puta dnevno, tako da nije redak slučaj da se u toku dana unese i do 4000 kalorija. Rekreativcima se preporučuje da pre treninga unose više ugljenih hidrata, a da nakon treninga, zbog oporavka mišića, biraju hranu koja je bogata proteinima. Ovi sportisti po građi su obično vitki i visoki, što mnogima nije logično jer se zaista obilno i često hrane.

 

LEKARSKI PREGLEDI

Sve zavisi od motiva s kojim se dolazi na trening. Sportski lekarski pregled obavezan je za sportiste koji se takmiče. Kako bi se odredio adekvatan trening za određenu osobu, bitno je uraditi test opterećenja. S druge strane, pošto je reč o jednom od fizički zahtevnijih sportova, poželjno je da svako ko se bavi veslanjem redovno ide na opšte lekarske preglede. Ipak ima i rekreativaca, hedonista koji žele fizičku aktivnost blisku prirodnoj sredini bez mnogo napora. Sa aspekta zdravlja veslanje se ne preporučuje osobama sa srčanim problemima i problemima sa  kičmom u lumbalnom delu.

 

RITAM TRENINGA

U rekreativnim grupama praktikuju se treninzi 3 do 4 puta nedeljno. Profesionalni veslači treniraju i do 14 puta nedeljno što ih svrstava u vrhunske sportiste koji postižu vanserijske rezultate i uspehe.

 

ŽENE VESLAČI

Nažalost, kod nas postoji predrasuda da je veslanje muški sport. U svetu je to drugačije. Smatram da je to jedan od najboljih aerobnih sportova. Mnoge devojke koje su sa nama trenirale tvrde da je za zatezanje tela veslački ergometar bolji od bilo kog trenažera. Uz to, veslački pokret je pun elegancije. Kada se na to doda još i prirodno okruženje, apsolutno padaju sve predrasude. U našem klubu postoji i ženska svlačionica sa tuševima. U hangaru imamo osmerac za žensku posadu koji nam je poklonio ambasador Velike Britanije.

 

GDE VESLATI U BEOGRADU?

Veslački klub Beogradski univerzitet jedan od retkih klubova u ovom delu Evrope organizovan po modelu velikih u uspešnih univerzitetskih  klubova u zemljama zapadne Evrope. Prostorije kluba nalaze se na Adi Ciganliji kod Beogradskog kupatila sa izlazom na Savu. Klub je otvoren najpre za sve studente Univerziteta u Beogradu bez obzira da li je osoba nekada trenirala ovaj sport ili ne. Članarina je prilagođena studentskom budžetu i povoljnija je u odnosu na članarinu u drugim veslačkim klubovima. Svi koji su zainteresovani mogu poslati mejl na veslanjebu@gmail.com i ostaviti svoje podatke.

 

ZIMSKI TRENINZI

Ukoliko za izlazak na vodu zaista ne postoje uslovi, treninzi se održavaju u zatvorenim prostorijama kluba na simulatorima veslanja, tzv. ergometrima kao i u teretani. Zimski period rezervisan je za trening snage, a letnji za trening izdržljivosti. I u svetu i kod nas često se organizuju takmičenja na ergometrima u zatvorenom koja su vrlo posećena.

Miloš Jevtić, predsednik veslačkog kluba Beogradski univerzitet

 

makonda-tracker