Vežbanjem protiv predrasuda

0
O tome da dijeta može da bude čista zabluda ukoliko se pravilno ne vežba, kao i o detaljima treninga kojim se može dovesti u red opšte stanje organizma, govori naš stručni saradnik Saša Ružić, personalni trener
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Danas u Srbiji postoji vidan napredak kada je reč o fitnesu i teretani. Svakodnevno se otvaraju fitnes centri najnovije generacije koji nude veliki spektar programa, personalnih trenera i kvalitetne opreme. Savremeni način života ne dozvoljava nam da vežbamo više od tri puta nedeljno, ali je i to sasvim dovoljno da se, uz adekvatan nadzor stručnog lica, dođe do željenih rezultata. Često opravdavamo sebe da nemamo vremena za vežbanje. Jedan prosečan trening traje oko 60 minuta, a ako dan ima 24 časa, dolazimo do zaključka da treba odvojiti samo 4% vremena kako bismo učinili nešto za svoje telo i svoje zdravlje. To je prosečno vreme trajanja televizijske serije, stoga proizilazi zaključak da je bolje otići do fitnes centra i uraditi nešto za sebe.

 

ZA I PROTIV DIJETA

Druga zabluda je da se rigoroznim dijetama može doći do vitke linije. Pre svega, uzdržavanje od određenih namirnica može dovesti do zdravstvenih problema. Jedini način na koji se možete zdravo i brzo rešiti viška kilograma jeste redovno vežbanje i odlazak kod nutricioniste koji će vam napraviti jelovnik od zdravih namirnica sa potrebnim sastojcima koji će omogućiti normalno funkcionisanje organizma. Pored toga što dijete mogu da budu poprilično nezdrave i iscrpljujuće, često imaju i jo-jo efekat, te stoga nisu dugoročne i izgubljeni kilogrami mogu se brzo vratiti.

 

TRENING PRE ILI POPODNE

Mnogi ljudi greše kada izbegavaju vežbanje u jutarnjim terminima. Vežbanje ujutru ubrzava metabolizam, a samim tim se i brže oslobađamo viška kilograma. U jutarnjim časovima trening je najdelotvorniji jer omogućava da se telo napuni potrebnom energijom za sve napore koji nas očekuju u toku dana. Iako mnoge žene izbegavaju vežbanje sa tegovima, poslednje studije koje dolaze iz SAD-a govore da je baš takav trening u kombinaciji sa aerobnim vežbama daleko efikasniji. Dok se aerobnim vežbanjem sagorevaju šećeri iz mišića, trening sa tegovima omogućava da ih oblikujemo do željenog nivoa. Kada se radi na oblikovanju mišića, potrebno je raditi serije sa većim brojem ponavljanja (od 15 do 25) i sa minimalnim pauzama između serija.

 

VAGA – PRIJATELJ ILI NEPRIJATELJ

Najveća zabluda jeste merenje na vagi. Često mi priđu klijenti i kažu kako vizuelno primećuju razliku, ali da vaga ne pokazuje isti napredak, što je normalno. Dovoljno je napomenuti da je mišićna masa teža nego masti, kao i da možete izgubiti dosta masti, a dobiti kilogram na mišićnoj masi i da budete na istom. Mišići postaju jači i teži posle vežbanja. Na nama je da se oslobodimo masti i to treba da nam bude jedino zbog čega treba da brinemo. Najbolji način da pratite svoje rezultate jeste da uzmete krojački metar i merite promene u obimu struka, ruku i butina.

 

PERSONALNI TRENING

Svaki trening treba da počnete zagrevanjem, a da ga završite istezanjem. Posle zagrevanja, a pre početka treninga, poželjno je da se mišići malo istegnu. To omogućava da se oni i opuste. Zagrevanje omogućava da pripremimo telo za napore tokom treninga. Sastoji se iz jednostavnih pokreta pomoću kojih ćemo zagrejati zglobove i mišiće i podići puls kako bismo spremni dočekali sve vežbe tokom treninga. Istezanje na kraju treninga bitno je jer ubrzava proces oporavka tela, povećava se elastičnost mišića i smanjuje mogućnost povreda. Najbolje je da, kad radimo vežbe za istezanje, u svakom položaju ostanemo između 15-20 sekundi. Pre treninga treba da se izbegava teška hrana. Optimalno vreme da se jede pre trening jeste dva sata. Tokom samog treninga treba da se pije dosta tečnosti. Da biste lakše izdržali trening, preporučujem da u vodu stavite jednu supenu kašiku dekstroze (grožđani sećer, kupuje se u radnjama zdrave hrane). Ona će vam dati neophodnu energiju, a pije se tokom treninga i neposredno posle.

 

Saša Ružić, personalni trener

makonda-tracker