Individualni pristup vežbanju

4
Najsigurnije i najpametnije ćete vežbati ukoliko se prepustite savetima fitnes instruktora koji će tačno u skladu sa vašim potrebama, godinama, težinom i ciljem koji želite da dosegnete, odrediti idealan program za vas. Odgovore na sva pitanja zbog kojih možda

Ukoliko je proleće u vama probudilo želju za fizičkom aktivnošću, a ne znate za koju da se odlučite, jedan od predloga mogao bi da bude individualni pristup fitnes treningu koji predlaže Marija Savić-Srećković. Iako su prošle četiri godine otkako je prestala da bude profesionalni sportista i takmičar u fitnesu, njena potreba za vežbanjem nije prestala.

 

- Cilj mi je da ostanem fit jer se tako najbolje osećam. Sigurna sam da me kontinuirano vežbanje, bez velikih oscilacija u kilogramima i bez velikih prekida čini zdravom, snažnom i spremnom za svakodnevne obaveze. Svako treba da pronađe u sebi motiv za vežbanje, a ja se trudim da klijentima sa kojima radim to ne predstavlja mučnu obavezu.

Šta podrazumeva individualni tip treninga?

Moj princip treninga podrazumeva individualni pristup u kreiranju programa, ali moram napomenuti da nije reč o dugotrajnim i iscrpljujućim treninzima. Vežbe čine brojni pokreti koji angažuju celo telo, uz pomoć njih se savladava sopstvena težina ili neko manje opterećenje, a reč je o kombinaciji hodanja, trčanja, poskoka, čučnjeva, sklekova, zgibova... Zagrevanje pre i istezanje posle treninga nikada se ne preskače.

Da li određene sprave mogu da zamene ovakvu vrstu vežbanja?

Protivnik sam svih novih tendencija i sprava na kojima je navodno dovoljno vežbati samo pet minuta dnevno, ili raznih preparata koji navodno doprinose mršavljenju. Čudo se neće dogoditi sve dok ne preduzmete ono što zaista daje dugotrajne rezultate, a to je pravilna ishrana, redovan trening i dovoljno sna.

Da li klijenti pre dolaska na vežbe treba da obave lekarski pregled?

Krajnje je neodgovorno započeti sa vežbanjem ukoliko se pre toga niste konsultovali sa svojim lekarom.

Treba li praviti pauze između treninga?

Pre bih naglasila da je telu potreban odmor i da se na taj način smanjuje rizik od povreda, bilo da ste rekreativac ili profesionalni sportista. Osim toga, kada ste odmorni možete da date svoj maksimum na treningu, pa su i efekti tada veći.
Preporučujete li da se vaši treninzi kombinuju s nekom drugom vrstom vežbe?

Plivanje, vožnju bicikla ili rolera, skijanje i druge sportove ne mogu da sprovodim u svojoj sali, ali ih maksimalno preporučujem i savetujem da se, kad god je to moguće, vežba u prirodi na čistom vazduhu.



Preporučujete li vežbe tokom trudnoće?

Kada je reč o drugom stanju, konsultacije i odobrenje lekara da trudnica može da vežba prvi je uslov da se počne sa treningom. Postoje vežbe koje se čak i preporučuju za žene u trudnoći. To su pre svega joga vežbe zahvaljujući kojima će se lakše podneti taj period. One će pomoći bebi da se što bolje razvija i olakšaće porođaj. Uvek treba vežbati u prisustvu stručne osobe, a moj savet je da nikad ne budete sami. Ako pre trudnoće niste vežbali, trudnoća svakako nije pravo vreme da počnete.

Kada se mogu očekivati prvi rezultati?

Za rezultate je podjednako odgovorna i druga strana, jer efekti treninga, osim onih da se osećate bolje, gube na snazi ako ste nedisciplinovani kad izađete iz sale.

Da li se ovakvim treningom oblikuje telo, mršavi, skida celulit, ili sve zajedno?

U zavisnosti od stanja u kojem se počinje sa vežbanjem, obraćam pažnju na prvi parametar, a to je procenat masti u organizmu i najbitnije je njega dovesti u normalu. Time se oblikuje telo i pomaže u uklanjanju celulita.

 

Marija Savić-Srećković, fitnes instruktor

makonda-tracker