Nutricionista otkriva

7 stvari koje radimo POGREŠNO: Mitovi o hrani koji nas zapravo goje!

1
Konačno je pronađen odgovor na pitanje "šta radim pogrešno"! Ovo je razlog zašto uz ovih sedam stvari ne dobijate željene rezultate...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Odgovor na ovo pitanje dao je doktor Majkl Broudi, nutricionista i osnivač "The Food Effect" organizacije, koji otkriva 7 mitova koji nas udaljavaju sa puta ka uspostavljanju zdrave ishrane i zdravog tela, piše Lepa i srećna.

 

1. Mit: Preskakanje obroka pomaže pri gubljenju kilaže

 

Preskakanjem obroka činimo sebi više štete nego koristi. Kada izgladnimo potrebno je mnogo više hrane da bismo se osećali siti i onda, najčešće, dolazi do prejedanja. Doktor Broudi preporučuje da tokom dana priuštimo sebi nekoliko zdravih obroka, koji će se sastojati iz kombinacije vlaknaste hrane, zdravih masti i proteina.

 

2. Mit: Treba izbegavati gluten

 

Osim ako nemamo slabu toleranciju na gluten ili bolest koja nam ne dozvoljava da konzumiramo namirnice koje ga sadrže - nema razloga da ga izbegavamo u ishrani. Izbacivanje određenih namirnica iz ishrane može dovesti do velikih zdravstvenih problema.

 

3. Mit: Jedenjem samo zdrave hrane bićemo zdraviji i smanjićemo kilažu

 

Samo zato što je određena vrsta hrane smatra zdravom, ne znači da je možemo jesti u neograničenim količinama. Ako vam je cilj gubitak kilograma, važnije je smanjiti porcije nego ograničiti se isključivo na zdravu hranu. Naš organizam zahteva određene namirnice kako bi funkcionisao zdravo.

 

Jedna sitnica potpuno joj je promenila život: Imala je 126 kilograma, a danas je model zahvaljujući ovom jednostavnom triku!

 

4. Mit: Ugljeni hidrati su nezdravi

 

Izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane može dovesti do gubljenja kilaže, ali će sigurno dovesti i do remećenja biobalansa našeg organizma. Osim toga, veoma brzo ćemo osetiti manjak energije, a negativna energija i letargija će se uvući u naš život.

 

5. Mit: Izbacivanje masti iz ishrane doprineće zdravlju

 

Našem telu potrebna je određena zaliha zdravih masti kako bi imalo šta da troši u obavljanju svakodnevnih funkcija. Masti koje se mogu naći u orasima, semenkama, puteru od kikirikija, maslinama ili avokadu su dokazano efikasne u sprečavanju pojave bolesti srca kao i pomaganju organizmu u apsorpciji vitamina i minerala.

 

6. Mit: Vežbanje je krucijalno

 

Iako je vežbanje fantastičan način da poboljšamo naše zdravstveno stanje, mora ići ruku pod ruku sa dobro organizovanom i zdravom ishranom. Fizička aktivnost povećava apetit, zato je najbitnije da nakon vežbanja ne unosimo svašta u naš organizam, inače ćemo postići kontraefekat.

 

7. Mit: Brojevi su najbitniji

 

Ne smemo se opterećivati brojkama - kalorijama, kilažom, brojem obroka na dnevnoj bazi... Zdrav i efikasan plan ishrane ne zavisi od samih brojki, već od dobro balansiranog odnosa namirnica koje sa sobom nose tačno ono što je našem telu potrebno. Moramo biti strpljivi i držati se dobrog plana, kako bismo zasigurno ostali na dobrom putu zdravlja.

makonda-tracker