dokazano delotvorna

Rezultati su vidljivi ODMAH, za samo 24 dana ode do 20 kg: Ovu DIJETU je probala Kim Kardašijan, a onda i ceo Holivud

0

Za čuvenom Atkinsonovom dijetom poludeo je Holivud 

foto: EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL
foto: EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL

Kada se nakupe kilogrami teško je krenuti u proces mršavljenja, a nikada nije bio dostupan veći broj dijeta, kao i raznih specijalnih načina ishrane.

 

Jedna od napopularnijih dijeta na svetu je čuvena Atkinsonova dijeta, koja je se u velikoj meri razlikuje od uobičajenih dijeta za mršavljenje.  Ova visoko proteinska dijeta se karakteriše velikim unosom masti i masnih namirnica, gde naročitu ulogu ima meso. Pomoću nje, Kim Kardašijan je skinula više od 30 kg viška.

 

Atkinsonovu dijetu je osmislio lekar po imenu Robert Atkins. Za vreme praktivkovanja ove dijete u organizam se ne unose ugljeni hidrat i na taj način se telo pokreće da sagoreva masne naslage kako bi obezbedio sebi energiju za ceo dan.

 

 

Čim nema prostih ugljenih hidrata i slatkiša dovodi se nivo šećera u krvi u ravnotežu, što za uzrok ima to da se ne osećaju napadi gladi i velika želja za slatkišima.  Atkins dijeta je namenjena ljudima koji imaju veliki višak kilograma, ali je delotvorna i kod onih koji imaju mali višak.

 

Atkinsonova dijeta se sastoji od 4 faze. Prve tri su deo procesa mršavljenja, a poslednja, četvrta faza se preporučuje do kraja života.

 

Atkinsonova dijeta prva faza – atkins indukcija:

 

Ova prva faza traje dve nedelji i poprilično je zahtevna. Ukupan unos ugljenih hidrata je 20 grama dnevno (ovo je prilično zahtevno, pošto većina nas unosi i preko 200 grama dnevno).

 

Čuvena Kim Kardašijan je uz pomoć Atkinsonove dijete smršala 30 kg
Čuvena Kim Kardašijan je uz pomoć Atkinsonove dijete smršala 30 kg foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

 

Zabranjeno je jesti: kolače, kekse, čips, čokoladu, peciva i kroasane, sva gazirana pića.

 

U prvoj fazi izbegavati takođe i hleb, pirinač, testeninu, mleko i mlečne proizvode i većinu povrća.

 

Dozvoljeno je jesti: jaja, piletinu, ribu (može i u konzervi), crveno meso (sva mesa osim pohovanog, viršli i sličnih prerađevina), maslac, pavlaku, salate...

Uzimati vitamine: A, B, E i C kao i magnezijum i kalcijum da bismo nadoknadili njihov deficit kroz hranu.

 

Primer jelovnika za jedan dan:

 

Doručak: 2 jajeta

Ručak: Odrezak sa roštilja

Večera: Kuvana riba

 

Kako se vidi iz primera, već u fazi indukcije Atkinsonova dijeta potpuno zaokreće naš metabolizam.

 

Atkinsonova dijeta faza dva

 

Sada se polako povećava unos ugljenih hidrata, ali ne više od po 5 grama dnevno u narednih sedam dana. To činimo sve dok ne nađemo optimalne dnevne količine ugljenih hidrata za besprekoran rad sopstvenog organizma.

 

To se postepeno radi kroz unos povrća. Ukoliko u telo unosite 25 do 50 g ugljenih hidrata dnevno lako ćete izgubiti iznešu jednog i tri kilograma nedeljno. 

 

Atkinsonova dijeta faza tri

 

Ovde se nastavalja rast unosa ugljenih hidrata, ali sada do 10 grama dnevno i tada se polako organizam priprema za fazu 4. U ovim danima unosi se oko 60 grama ugljenih hidrata dnevno. Ako se pravilno drži veoma lako se može izgubiti oko 1 kg nedeljno.  U ovoj fazi je dozvoljena i mala količina testenine i brašna. 

 

Evo šta možete da jedete u jednom danu: 30 grama kuvane testenine ili 40 grama braon pirinča obezbediće nam ukupno 10 grama ugljenih hidrata.

 

Atkins dijeta faza četiri 

 

U ovom periodu biste trebali već da imate neku kilažu koja vam je zadovoljavajuća. Onda sledi samo održavanje kilograma, a to se može uradtiti tako što ćete unositi oko 100 grama ugljenih hidrata dnevno.

 

Ono što je najvažnije kod ove dijete jeste da je se striktno pridržavate. Obroci se ne mere na vagu, i može ih biti i više od 3 glavna, ali samo ono što je dozvoljeno.

 

Kao i kod drugih dijate i kod ove postoje izvesni rizici, zato je najbolje da se pre nego što je primenite obratite svom lekaru, koji će vas posavetovati da li je ovo pravi način da smšate.

 

Očekivani gubitak kilograma po fazama:

 

Prva faza: 6 do 10 kilograma

Druga faza: 1 do 3 kg, ukoliko i nju produžimo na dve nedelje, u prvih mesec dana može se izgubiti od 8 do 16 kg

 

Treća faza: Oko 1 kg nedeljno

 

Kad se sve uzme u obzir, sa ovom dijetom se za mesec do dva može skinuti preko 20 kg.

 

Četvrtu fazu možete držati koliko god želite ili povremeno ako primetite da ponovo dolazi do nakupljanja masti u telu i povećanja kilaže. 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker