KAKO VAM SE ČINI?

VREME JE ZA "UN DIJETU" KOJA TRAJE 90 DANA, A IMA MESTA I ZA PARČE TORTE: Evo kako izgleda detaljni jelovnik!

0

Zanimljivo je da je ova dijeta jedna jedna od retkih koja u svom meniju sadrži poslastice poput kolača, torti, sladoleda i čokolade.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

UN dijeta uvek počinje proteinskim danom, zatim slede skrobni, ugljenohidratni dan, voćni dan, pa ponovo proteinski, redosled dana se ne sme menjati.

Zanimljivo je da je ova dijeta jedna jedna od retkih koja u svom meniju sadrži poslastice poput kolača, torti, sladoleda i čokolade.

 

Doručak

 

Svih 90 dana je voće. Jedu se po dve iste voćke (ili jedna banana) ili šaka suvog voća (izbrojte osam komada, biće dovoljno).

 

 

Prvi dan – PROTEINSKI DAN

 

Ručak

 

Meso – dinstano, bareno ili pečeno (u količini restoranske porcije, dva – tri parčeta ili oko 250 gr) ili tri kuvana ili pečena jaja ili nešto od mlečnih proizvoda pa i soje.

Hleb – parče integralnog hleba, salata – u neograničenim količinama sa maksimalno jednom kašikom ulja.

 

Supa – obavezna (bez rezanaca – jedna šolja / 3 dcl ) a ako se konzumiraju mlečni proizvodi onda supa nije obavezna već popijte šolju jogurta ili mleka.

Napomena: Različite vrste proteina se ne mešaju u jednom obroku, a ni u danu. Generalno, akcenat je na jednoj vrsti koncentrisane namirnice u toku jednog dana tako da vaš degistivni trakt ima mnogo lakši zadatak nego da vari više koncentrisanih namirnica zajedno.

 

Večera

 

Isto što i za ručak, ali pola mere od ručka, bez supe i bez hleba. Obavezno je da ako se meso jede za ručak jede se i za večeru, a ako su jaja za ručak, moraju biti i za večeru.

 

meso
foto: Profimedia

 

Drugi dan – SKROBNI DAN

 

Ručak

 

Pasulj, grašak, sočivo, pirinač, krompir – kuvano, jedino uz dodatak začina (so, vegeta, biber, kečap, kuvani paradajz) – pun tanjir

Hleb – parče

Salata

 

Večera

 

Isto kao i za ručak, ali pola mere. Večera je bez hleba.

 

Treći dan – DAN UGLJENIH HIDRATA

 

Ručak

Kuvana testenina uz dodatak začina – kečapa ili slično ili pica samo sa dodatkom kečapa ili slano pecivo u količini pice u piceriji (npr. 3 kifle).

 

Večera

 

Dva tanja parčeta torte ili tri – četiri kolača ili tri – četiri kugle sladoleda.

Obavezno – jedno rebro čokolade za kuvanje.

 

Čokoladna torta, torta, puding torta, kolač
foto: Shutterstock

 

Četvrti dan – VITAMINSKI (VOĆNI) DAN

 

Ručak i večera

 

Samo mešano voće – koliko se hoće. Međutim, ni povrće nije isključeno tako da praktično vitaminski dan može da izgleda ovako: doručak – kao i svakog dana 2 voćke a ručak i večera može pareno povrće i salata, a slično je sa večerom. Između obroka sa povrćem su užine od mešanog voća.

 

Odlaganje hrane, namirnice, hrana, voće, povrće, frižider, domaćinstvo
foto: Shutterstock

Dodatne napomene:

 

Posle kruga od 7 x 4 dana, tj. 29. dana (tri puta u toku dijete) drži se "vodeni dan", celog dana pije se samo voda.

Obavezno posle vitaminskog, a ponekad i posle vodenog, nastavlja se sa proteinskim danom.

Kafa i čaj se mogu piti, ali bez sećera. Sokove svesti na najmanju moguću meru.

 

Obavezno je uzimati posle ručka jednu tabletu, koja sadrži dnevnu dozu vitamina i minerala.

 

Pauza između obroka (minimalna – dakle, razmak može biti i veći ali nikako manji) prvog dana je četiri sata, a drugog i trećeg dana je tri sata, za vreme vitaminskog dana pauza imeđu obroka je dva sata.

 

Posle osam sati uveče nemojte ništa jesti.

 

Količine hrane su veće od uobičajenih, a namirnice podešene našim uslovima i podneblju. Mora se biti dosledan i uporan. Može se desiti da prvih deset dana ne dođe do gubitka kilograma, ali onda počne nagli gubitak i to čak tri – četiri kilograma. Posle 90 dana dijete, još 90 dana za doručak se jede voće, dok se za ručak i večeru vraća na uobičajeni način ishrane. U tom periodu treba da se izgubi još tri kg što je pokazatelj promene metabolizma. Ako se ne izgube, dijetu treba ponoviti, ali tek posle tri meseca.

 

 

 

makonda-tracker