ovaj korak smatraju izuzetno neodgovornim

KOLIKO JE ZAPRAVO OPASAN SAVET GVINET PALTROU? Stručnjaci alarmirali javnost zbog ovog PRAVILA za ishranu slavne glumice

0

Holivudska zvezda Gvinet Paltrou poznata je po svojim strogim savetima za ishranu i sport. Ipak, dok je većina saveta primenjiva - što se vidi po njenoj isklesanoj figuri, jedan od poslednjih u nizu izazvao je pravu buru na društvenim mrežama

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Slavna Gvinet Paltrou nije više samo glumica, budući da je u međuvremenu pokrenula svoju internet stranicu na kojoj deli savete o pravilnoj ishrani i wellbeingu. Međutim, njeni saveti često podižu buru reakcija - stručnjaci iz oblasti medicine redovno alarmiraju javnost, želeći da ukažu na to da su određeni sadržaji na stranici nezdravi, a osim toga ne prenose pravu sliku na temu ishrane.


U članku „Busting Diet Myths“ posvećenom razbijanju mitova vezanih za dijete, glumica je tražila savet stručnjaka - doktorke Trejsi Man sa Univerziteta Minesota. Pošto je Gvinet objavila njenu izjavu, ona preuzima odgovornost – ali se mora i nositi s kritikom. Naime, Dr. Trejsi Man smatra da treba "pokušati biti mršav koliko je god to moguće" i da "težina treba biti na najnižoj granici zdrave težine". Dodaje i da kod te težine nema štete po zdravlje, a to je ujedno težina s kojom se naše telo, kako kaže, najbolje nosi i koju najlakše možemo održati. Ako se malo udebljamo i pređemo tu težinu, Man kaže da odmah treba smršati.

 

Lekari, poput dr. Žils Jo sa Univerziteta Kembridž alarmirali su javnost nakon što su ovakvi saveti dospeli u medije. Naime, prema njihovom mišljenju, savet da "treba biti mršav koliko je god to moguće" je izuzetno neodgovoran, posebno za ljude koji imaju smetnje s ishranom ili su skloni većim gubicima kilaže.


Dr. Trejsi Men imala je spreman odgovor na kritike, pa je poručila da je "najbolja težina veća od naše težine iz snova" i ljude će „samo“ ohrabriti da drže tu „donju“ težinu, ali ne i da budu premršavi.

 

 

makonda-tracker