ZANIMLJIV METOD

IZGUBILA JE 60 KILOGRAMA VIŠKA! Ovo NIJE dijeta, ali je efikasnije od SVAKOG drugog režima ishrane

0

Program za mršavljenje nastao iz ličnog iskustva.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Dovoljno je samo da donesete pet odluka i čvrsto ih se držite da biste se oslobodili loših navika u ishrani, zaustavili prejedanje i istopili kilograme zauvek.

 

Režim ishrane i program vežbi nastao je iz ličnog iskustva Amerikanke Šantel Hobs. Ona smatra da sama reč dijeta negativno deluje na našu psihu, daje nam iluziju da ukoliko želimo da izgledamo vitko i zdravo, potrebno je da samo na neko vreme promenimo način ishrane i svi naši problemi će biti rešeni. Zato je ona svoj režim nazvala "Nikad ne recite dijeta". Ona insistira na važnosti uspostavljanja ravnoteže između zdrave ishrane, redovnog vežbanja i promena životnih navika, a koja će vam sasvim sigurno pomoći da smršate zauvek.

 

Šantel, koja je imala 150 kg, probala je brojne dijete, ali je shvatila da brzi režimi nude kratkoročno rešenje za mnogo dublji problem. Odlučila se za radikalne promene. Prvo je počela svakodnevno da vežba po pola sata, a vremenom je produžavala treninge i učila o zdravoj ishrani, kako koje namirnice utiču na naš metabolizam, gde se kriju skrivene kalorije i sl. Promenila je život iz korena i od domaćice se pretvorila u ličnog trernera, instruktorku spininga i motivacionog govornika! Rezultat: za godinu i po je oslabila 90 kg, pa čak i trčala maraton!

 


Pet odluka


Da biste se oslobodili viška kilograma, a posebno ako imate dosta sa smršate, neophodno je da imate jaku volju. Šantel smatra da, ako zaista odlučite da uradite nešto i svakog dana te odluke ponavljate u sebi, ništa vas neće zaustaviti na putu ka cilju. Da biste doterali liniju i sačuvali zdravlje, neophodno je da donesete sledećih pet odluka i čvrsto ih se držite.

 

1. Nemojte da lažete sebe

 

Nikakva korist od laži. Ako ste pojeli kolač a pravite se da se to nije desilo da vas ne bi grizla savest, sabotirate sebe na putu ka željenoj liniji. Ne lažite sebe, uvek se suočavajte s činjenicama i radite na njihovom rešenju.


2. Greške se praštaju

 

Čovek ste, normalno je da ćete pogrešiti. Oprostite sebi ako se desi da pojedete nešto što ne bi trebalo ili preskočite vežbanje. Isto kao što je i slučaj sa laganjem, od preterane smokritike, nećete imati koristi. Može vam se samo desiti da vas preplavi malodušnost i izgubite volju. Budite svesni svoje greške, radite na njenom ispravljanju i trudite se da je ne ponovite.

 

3. Budite posvećeni

 

Posvećenost određenom načinu života, zdravoj ishrani ili vežbama je bitna stavka i teško je ostati dosledan. Zato, počnite od sitnijih ciljeva. Uspesi na manjim poljima će vam podići samopouzdanje, zbog čega ćete lakše se uhvatiti u koštac s većim zadacima.

 

4. Edukujte se

 

Naučite kako funcioniše ljudsko telo, koje namirnice tope salo, koje sadrže skrivene šećere, šta je potrebno da radite da biste ubrzali metabolizam... Sve to će vam pomoći da izgradite zdrave navike u ishrani, a samim tim i s lakoćom održavate liniju.

 

5. Redovno vežbajte

 

Osim što će vam pomoći da izvajate telo, redovna fizička aktivnost podiže energiju, raspoloženje, bistri um i oslobađa od stresa.

 

foto: Profimedia

Izbalansirana ishrana


Ključna reč u ovom režimu ishrane je balans. Nijedna grupa namirnica nije u potpunosti izbačena, već je potrebno samo da birate zdravije opcije i da ih unosite u skladu sa nutritivnim potrebama vašeg tela. Na primer, iz grupe šećera dozvoljen vam je voćni džem, ali njega naravno nećete jesti po ceo dan, već eventualno za doručak ili užinu. Od žitarica uvek birajte integralne, jer su zdravije i imaju manje kalorija, meso neka bude nemasno, mlečni proizvodi obrani itd. Vrlo je važno da ne preskačete doručak, jer vam on daje energiju za ceo dan. U toku dana ćete imati još tri obroka i, iako nije strogo naglašeno, poželjno je da njihova kalorijska vrednost bude oko 300-350 kcal, što znači da ukupan iznos treba da bude između 1.200 i 1.500 kcal. Naravno, obroci se ne smeju preskakati, jer redovan unos hrane ubrzava metabolizam, a samim tim se i ubrzava topljenje masnih naslaga.

 

Super trik za brze rezultate


Da biste ostali motivisani da zauvek uvedete izmene u svom režimu ishrane i naravno oslabite, Hobs je iz ličnog iskustva otkrila da je vrlo važno da se na početku vide rezultati. Zato je uvela jedan trik, a to je da prve četiri nedelje budete na "dosadnom" jelovniku. To znači da treba da osmislite jelovnik za sedam dana i da ga se pridržavate i još tri nedelje. Ponavljanje iste hrane dovodi do zasićenja, pa ćete tako imati manju želju za hranom, što je vrlo važno na početku kada se još uvek borite sa smanjenjem porcija.


Vežbanje obavezno


Program vežbi započnite svakodnevnim polučasnovim kardio treningom. Ako niste u prilici da idete u teretanu, vozite bicikl, brzo hodajte, trčite... Nakon dve delje produžite trening za dodatnih pet minuta i tad već možete da uvrstite vežbe snage (sa tegićima). Podelite trening na dva dela, pa 20 minuta odvojite za kardio, a 15 za vežbe snage. Nakon naredne dve nedelje dodajte još pet minuta i tako dok ne dođete do optimalnih 45 minuta. Spining (vožnja stacioniranog bicikla s podešavanjem otpora) je odličan trening jer sagoreva i do 400 kcal za 45 minuta.

 

 

Primer izbalansiranog jelovnika


Doručak: 1 kriška hleba d celog zrnevlja, 1 kašika putera od kikirikija, 1 šolja muslija (sa orašastim plodovima), 1 šolja obranog mleka

Ručak: salata od 130 g tunjevine iz konzerve u sopstvenom soku, 2 kašike lajt majoneza, 2 šolje listova zelene salate, 1 kašike iseckanih badema, 1 pomorandža

Užina: 5 režnjeva ćureće šunke, 1 kruška, 10 indijskih oraha

Večera: 130 g grilovanih pilećih grudi u terijaki sosu, 1/2 barenog krompira, salata od mešanog povrća sa 2 kašike lajt salatnog preliva


Šta možete da jedete?


U režimu ishrane Šantel Hobs ne postoje zabranjene grupe namirnica, već se bira zdravija opcija od svake. Ako pijete kafu, pijte je bez šećera, jer ćete ovaj nutrijent uneti putem voća ili džema. Alkohol izbegavajte, jedna čaša crnog vina u 10 dana je dozvoljeni maksimum. U preporučenu hranu spadaju: sve vrste voća i povrća, hleb od celog zrnevlja, pahuljice sa dosta vlakana, integralni pirinač, obrano mleko, malomasni jogurt, nemasna kisela pavlaka, jaja, ćuretina i pileće belo meso (bez kožice), tunjevina, posna junetina, proteinski šejkovi, bademi, indijski orasi, puter od kikirikija, lajt majonez i salatni prelivi, salsa sos, voćni džemovi, zeleni čaj...

 

 

makonda-tracker