REČ NAUKE

MIT ILI ISTINA: Da li su nam DETOKS tretmani i dijete zaista potrebni?

0

U poslednje vreme raste popularnost tretmana kojima, navodno, čistimo svoj organizam od nagomilanih otrova

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Svi smo mi rođeni s najvećim i najboljim detoksikacionim sistemom, te nam dodatna detoksikacija nije potrebna, tvrde stručnjaci.

 

Neke tvrdnje o "detoksikaciji" organizma mogu da zvuče sjajno, poput bolje energije, bolje probave i čišćenja organizma, ali je zapravo mit da vašem telu treba detoksikacija.

 

- Svu navodnu detoksikaciju već odrađuju vaša jetra, bubrezi, koža, pluća i creva. Detoks-dijete su marketinški mitovi, a ne prehrambena stvarnost - tvrde stručnjaci iz Britanske asocijacije dijetetičara.

 

- Jedini ultimativni način života koji vam je potreban je kombinovanje zdrave, uravnotežene ishrane s vežbanjem i odbacivanje štetnih navika kao što je pušenje - kaže nutricionista Ketrin Kolins.

foto: Profimedia

 

Zato, ako poželite da podstaknete detoksikaciju sve što vam je potrebno jeste zdrava, uravnotežena ishrana, koja se može podeliti u pet glavnih grupa.

 

Prema engleskom vodiču za zdravlje "Eatwell", većina onoga što jedemo treba da sadrži voće i povrće, te skrobne ugljene hidrate, dok proteini i mlečni proizvodi treba da se konzumiraju u umerenim količinama. Takođe, preporučuje se da većina masti u ishrani bude nezasićena, piše The Guardian.

 

 

makonda-tracker