možda niste znali...

Bila je poznata Beograđanka, živela je 96 godina: Ovo je priča o lepotici na slici KOSOVKA DEVOJKA

0

Ko je devojka čiji je lik ovekovečen na čuvenoj slici Uroša Predića Kosovka devjka?

slika kosovka devojka
slika kosovka devojkafoto: Muzej grada Beograda, Milicevic01/Wikimedia Commons

Sliku Uroša Predića "Kosovka devojka" videli smo nebrojeno mnogo puta i dobro nam je poznata priča koja ju je inspirisala.


U istoimenoj i jednoj od najlepših pesama srpske narodne poezije Kosovka devojka "u nedelju prije jarka sunca" hoda bojnim poljem posle Kosovskog boja, umiva i poji preživele srpske ratnike.

 

Nada se da će pronaći Toplicu Milana, Miloša Obilića i Kosančić Ivana, a "namera je namerila bila na junaka Orlovića Pavla". On joj otkriva da su svi za kojima traga poginuli u bici, pa umire na rukama.

 

U pitanju je jedna od najpotresnijih pesama iz naše usmene tradicije, pa ne čudi što je inspirisala više umetnika. Prvi koji ju je naslikao bio je 1879. godine Ferdo Kikerec, a četiri decenije kasnije i Uroš Predić.


Jedan od najznačajnijih srpskih slikara predstavio je Kosovku devojku 1919. godine, po skici nastaloj 1914. godine za Kolo srpskih sestara i izradu razglednica pravljenih u humanitarne svrhe, jer je Predić video devojku iz pesme kao "prvu ratnu bolničarku".

 

Slika Kosovka devojka Uroša Predića
Slika Kosovka devojka Uroša Predićafoto: Kurir

Zbog Prvog svetskog rata završio ju je tek 1919, a lik koji joj je podario nije postojao samo u njegovoj mašti – lice Kosovke devojke je lice Leposave Stanković.


O ovoj Beograđanki se danas ne zna mnogo. Rođena je 1899. godine, a kasnije je nosilia prezime Lulik. U vreme nastanka čuvene slike imala je 20 godina, a poznato je da pohađala Trgovačku školu, u kojoj je direktor bio brat Uroša Predića.

 

Zanimljivo je da ona nije pozirala s momkom čiji je lik Predić iskoristio za Pavla Orlovića, takođe učeniku njene škole, već ih je slikar ovekovečio zasebno.
Poznato je da je Leposava Lulik preminula 1995. godine, o čemu je 3. marta te godine pisala "Politika".


U Beogradu je, sasvim tiho, 2. marta izjutra, u 96. godini umrla Leposava Lulik, rođena Stanković, zauvek ovekovečena na čuvenom platnu Uroša Predića “Kosovka devojka” – pisalo je.

 

 

 

makonda-tracker