PITALI SU DA LI SE ŠALIO

Njihova priča uzburkala je svet: Šta se desi kad predvidiš kraj sveta i on se ne desi?

0

Pročitajte intervju s autorima serije Ostavljeni, nagrađene Pibodijem, čiju treću sezonu upravo gledamo na HBO.

foto: Promo

 

TP: Na američkim koledžima, klasično kritičko mišljenje o literaturi više ne postoji. Ono što se dešava umesto toga jeste kritičko mišljenje o politici. Sve se svodi na analiziranje stvari iz ugla pedera, ili šta već. Tako da u komentarima vidimo nešto što gotovo izgleda kao klasični kriticizam literature. Neko ko čita na vrlo sofisticiran način će to da iznese pred ljude, koji će zatim na to da reaguju. To je kao kritička zajednica koja se preselila sa koledža i vodi vrlo pismene razgovore o serijama. Kao klasičan čas književnosti, gde čitaš i diskutuješ o tekstu.
 

  Ako ekran podeliš na dva dela, dok gledaš epizodu serije, možeš da budeš na Tviteru ili Reddit-u, i u momentu kada se nešto desi, virtuelno možeš da se okreneš ka osobi pored tebe i da je pitaš šta je to značilo. A ta osoba može da ti kaže: ’’Oh, to se odnosi na nešto iz prošle sezone. Evo ga link.’’ Veoma je nova mogućnost konverzacije u realnom vremenu.

- Da li je oduvek bio plan da se poslednja sezona sedam postavi posle Iznenadnog Odlaska, da bi se poigralo sa svim idejama o Apokalipsi, sedam godina borbe i slično?

TP: Oduvek smo imali ideju o sedam godina, ali nismo znali da li ćemo dobiti treću sezonu serije, sve dok je nismo dobili. Onda je to izgledalo kao najprirodnija stvar do koje smo došli. Tu premisu smo i postavili skačući između prve i druge sezone. To nas takođe dovodi do kraja sa kojim se paralelno dešavaju ljudska pitanja o njihovom svetu i šansi da on nestane, srećom.

foto: Promo

DL: Ovu sezonu otvaramo Mileritima, sektom iz 18. veka koja je imala ogranak u Australiji, vođen od strane tog nekog Tomasa Plejforda. Oni su eventualno postali Adventisti Sedmog Dana. Šta se desi kad predvidiš kraj sveta i on se ne desi? Pomislio bi da je to kraj tvoje religije. Ali i to je deo hrišćanstva, donekle. Pogledajte Predskazanja. Svet je trebalo da nestane u vreme ljudi koji su čitali prva propovedanja, tako da, kada se to ne desi, moraš da improvizuješ.

 

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani..

makonda-tracker