kultura

Mihail Barišnjikov pred srpskom publikom: Jedna od najvećih baletskih zvezda svih vremena stiže u Beograd

0
Dolazak Mihaila Barišnjikova svakako je najbolji uvod u program četrnaeste edicije Beogradskog festivala igre.
foto: Promo
foto: Promo

Poznat najširoj publici po izuzetnim filmovima, popularnim TV serijima, ali i nezaboravnim brodvejskim mjuziklima i pozorišnim predstavama, Barišnjikov je umetnik fantastične karijere, i nezaobilazno poglavlje u istoriji baletske umetnosti.

 

Ekskluzivan umetnički događaj koji će najaviti 14. Beogradski festival igre (24.03.-11.04.), jeste predstava “Brodski/Barišnjikov”, nastala u koprodukciji Barišnjikov centra iz Njujorka i Novog teatra iz Rige. Radi se o pozorišnom komadu za koji vlada neverovatno interesovanje važnih svetskih festivala i scena.

“Brodski/Barišnjikov” je predstava za jednog čoveka, zasnovana na poemama laureata Nobelove nagrade Josifa Brodskog. Emotivno putovanje u dubine složenih pesničkih kompozicija, režirao je čuveni litvanski reditelj Alvis Hermanis. Nesumljivo je da su sličnosti u životnim biografijama Brodskog i Barišnjikova, pre svega napuštanje tadašnjeg SSSR-a i odlazak u Ameriku, bile dodatna inspiracija reditelju za jedinstvenu priču o pravima na osnovnu, ljudsku slobodu.

 

Kao svetska atrakcija i komad koji predhodi narednom Beogradskom festivalu igre, predstava “Brodski/Barišnjikov” je na programu je 11, 12 i 13 marta, sa početkom u 20h, na sceni Pozorišta na Terazijama.

 

foto: Promo

Rođen 1948. godine u Rigi, u Letoniji, Mihail Barišnjikov se smatra jednim od najslavnijih igrača našeg vremena. Nakon početka spektakularne karijere u lenjingradskom Kirov baletu, došao je na Zapad 1974. godine, nastanio se u Njujorku, kao prvak Američkog baletskog teatra (ABT). Godine 1979, pridružio se Njujork Siti baletu, gde je radio sa Džordžom Balanšinom i Džeromom Robinsom. Godinu dana kasnije imenovan je za umetničkog direktora Američkog baletskog teatra, gde je, tokom naredne decenije predstavio novu generaciju igrača i koreografa. Od 1990. do 2002. godine, Braišnjikov je bio direktor i igrač kompanije White Oak Dance Project, koju je osnovao zajedno sa koreografom Markom Morisom. Godine 2005, pokrenuo je svoj umetnički centar (Baryshnikov Arts Center) u Njujorku, kreativni prostor za predstavljanje i negovanje multidisciplinarnih umetnika iz celog sveta.

 

Pod njegovim umetničkom direkcijom, programi ovog centra opslužuju preko 700 umetnika i oko 22.000 gledalaca godišnje. Barišnjikov je glumac, nominovan za Oskara i fotograf čiji su radovi izlagani u muzejima i galerijama širom sveta. Njegove fotografije bile su deo publikacija za Aperture i Vanity Fair, između ostalog.

 

Njegovi objavljeni radovi uključuju knjigu “Mers, moj put” (2008). Među brojnim priznanjima je Nagrada Kenedi Centra, Nacionalna medalja časti, Nagrada Komonvelt, Chubb Fellowship, Nagrada Džerom Robins i Vilcek nagrada iz 2012. godine, dok je 2010. godine dobio status francuskog Oficira legije časti.

makonda-tracker