Nataša Ninković u TV filmu Ilka

1
U nedelju sedmog februara, na drugom programu RTS-a premijerno će biti prikazana istorijska drama Ilka scenariste Ive Mitrović u režiji Zdravka Šotre od 21:10
foto: Petar Đorđević
foto: Petar Đorđević

Televizijski  film Ilka je priča o velikoj ljubavi i osveti jedne žene koja je svojom akcijom mogla da promeni tok istorije. To je i priča o surovim dinastičkim razračunavanjima sa svima koji nisu bili po volji dinastiji. Vladavina kralja Milana ostala je upamćena po prvom raspuštanju Skupštine u parlamentarnoj istoriji Srbije, ukidanju političkih sloboda i uvođenju  dikatatorskog režima.

Ilka obrađuje manje poznatu epizodu iz srpske istorije o neuspelom atentatu na kralja Milana u porti Saborne crkve u Beogradu, poznatu pod imenom Ilkin atentat. Mladi knez Milan Obrenović, budući kralj Srbije, odmah po dolasku na vlast kreće u oslobađanje južnih srpskih gradova od Turaka. Međutim, tokom rata u vojsci izbija pobuna koju je istorija zabeležila kao Topolsku bunu. Kao organizatori i podstrekači  pobune optuženi su neki viđeniji ljudi iz političkog života Srbije kao i vojni komandanti. Među njima je i heroj  oslobodilačkih ratova Jevrem Marković, poznat po svom antidinastičkom stavu, a preki vojni sud ga po kratkom postupku osuđuje na smrt streljanjem. Nekoliko godina iza  tog  događaja  supruga Jevrema Markovića, Jelena Ilka Marković, u Porti Saborne crkve  iz revolvera puca na kralja Milana.

U brojnoj glumačkoj ekipi naslovnu ulogu tumači Nataša Ninković, a igraju i Nenad Maričić, Sloboda Mićalović, Boris Komnenić, Nela Mihailović, Ana Maljević, Boris Pingović, Miodrag Radovanović, Drago Čuma, Slobodan Tešić, Vahidin Prelić, Mila Manojlović, Nikola Bulatović, Ljubomir Bandović i drugi.

makonda-tracker