Survivor: Kako zapaliti vatru?

Pošto su se ratosiljali Gordane (ustvari, pošto misle da jesu), članovi plemena Manobo provode noć u ukletom selu. Buđenje je u toku, ali teško ide. Toliko su štrokavi i izujedani od buba, da jedva čekaju da se vrate u svoj kamp. Ne znaju, međutim, da ih danas
0
1 / 5

 

Istovremeno, prognanica Goca se budi na ostrvu duhova, mestu na kojem, po verovanju urođenika, odlaze duše mrtvih. Izolovana Goca tumara svojim kampom, plače i priča da bi se sasvim drugačije ponela, da je od početka pratila manevre i manipulacije. Ali, sada je kasno za to. Jedina Gocina šansa jeste da opstane na ostrvu do ujedinjenja plemena. Jer svaki sledeći izbačeni dolazi na ostrvo duhova i u duelu sa prethodnikom određuje se pobednik. I tako do ujedinjenja, a poslednji iz duela dobija šansu da se vrati u pleme i pokuša da dobije bitku. Od jutros je samo Ga’dang pun samopuzdanja. Pošto su dobili lopticu i zagonetku, nagađaju kakva ih igra očekuje. Složni su u nadi da će biti neka u kojoj će moći da dokažu da nisu samo hrpa mišića, već i da umeju da misle. Iz njihovog ćaskanja saznajemo da je Anita u plemenu alfa ženka. Još, međutim, ne saznamo ko je alfa mužjak, ali nije isključeno da svi momci pretenduju na tu titulu. Vreme je za igru i plemena se sastaju pod Andrijinim oštrim okom. Na redu je igra za nagradu. Pobednik današnje bitke dobija lične vodiče kroz preživljavanje u divljini: lokalni bračni par koji će im pokazati cake za nalaženje i spremanje hrane i opremanje kampa. A povrh svega, pobedničkom plemenu ostavljaju opremu koju će koristiti tokom kursa. Puni poleta, suparnici se spremaju za naizgled vrlo laku igru: hvatač iz jednog plemena treba da otme loptu suprotnom timu. Ali, igra nije ni malo laka. Alfa ženka se nešto uspavala, Dini lopta ispada iz ruke...ma, totalni haos...Posle sedam žestokih rundi, Manobo pobeđuje! Prva pobeda i šansa da se konačno najedu kao ljudi. A Ga’dang? Propast. Kao da su im sve lađe potonule. Kreću prebacivanja, analize, polemike....Dojučerašnji alfa tim nikako ne može da sažvaće poraz.

A za to vreme bračni par Sesil i Viktor kreću sa Manobom u potragu za hranom. Nalaze krompir i spremaju pire, dok muškaci mrežom hvataju ribu. Kada vidi upaljenu vatru, aforističar Srđan Prometej ne može da se opasulji. Kako ste je upalili, pita on. Pa šibicom, dobacuje mu neko. Pošto su se lepo najeli ribe i pirea, Manobo se oprašta od svojih učitelja, a na poklon dobijaju kremen i mrežu za ribu. Možda je tajna uspeha plemena Manobo u pesmici koju su pevali posle pobede: U svetu postoji jedno carstvo. A možda bi Ga’dang više naučio od Branka Kockice nego od busanja u grudi.

TAGOVI: Survivor123
makonda-tracker