Šljivik: Završena treća sezona i proglašeni pobednici

0
Veliko finale treće sezone emisije Šljivik Radio-televizije Srbije održano je u subotu, 21. juna 2014. godine, u studiju Javnog medijskog servisa u Košutnjaku. Takmičenje u izvornom pevanju, sviranju i igranju protekla tri meseca, iz subote u subotu, vodilo na

Šljivik je zamišljen kao emisija zabavno-obrazovnog karaktera, realizovana savremenim medijskim izrazom, a takmičarski karakter daje joj dinamiku i neizvesnost sve do finala, kada se biraju imena nosilaca čuvara narodne baštine.

Čuvari narodne baštine serijala Šljivik Radio-televizije Srbije za ovu godinu su:

Ženska pevačka grupa KUD-a Piskavica iz Piskavice kod Banja Luke (Kategorija – Izvorne pevačke grupe)

Miljan Toković, frulaš iz Retkocera kod Medveđe (Kategorija – Sviranje na narodnim instrumentima)

Miodrag Petronijević, vokalni solista iz Lesakovca (Kategorija – Vokalni solisti)

KUD Đerdan iz Valjeva (Kategorija – Narodne igre)

Šljivik je ove sezone prevazišao sva očekivanja gledalaca i učesnika, a svi pobednici Šljivika dobili su statuu – Ključ čuvara narodne baštine, idejno rešenje Kreativnog tima RTS-a i delo vajarke Anđele Grabež. Drugoplasirani takmičari dobili su plaketu sa ručno izvezenim motivom Šljivika.

Na hiljade izvođača prošlo je sistem audicija, potom kvalifikacija pa sve do četvrtfinala i polufinala, dok su oni najbolji bili učesnici finalne emisije. Ukupno je ove sezone emitovano 15 emisija, a predstavilo se osam gradova: Banja Luka, Sokobanja, Zrenjanin, Valjevo, Berane, Leskovac, Subotica i Štrpce.

Emisije Šljivika su se realizovale u studiju uz učešće Narodnog orkestra RTS-a pod upravom Vlade Panovića i pod budnim okom tročlanog žirija. U velikom finalu, žiri u sastavu dr Dimitrije Golemović, profesor etnomuzikologije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Biljana Krstić, urednica u Radio Beogradu i istaknuta pevačica i poznavalac izvorne muzike i Radojica Kuzmanović, koreograf i dugogodišnji direktor Nacionalnog ansambla Kolo, imali su čast i obavezu da izaberu pobednike ovogodišnjeg serijala u svakoj od kategorija.

Voditelji emisije od ove sezone, glumački par Jelena Jovičić i Aleksandar Srećković Kubura bili su ne samo dobri domaćini, već su, prema mišljenju mnogih, kvalitativno doprineli Šljiviku, ne samo svojim glumačkim, odnosno televizijskim znanjem, već i fantastičnim glasovnim mogućnostima.

Malu porodicu serijala Šljivik osim pomenutih voditelja, iza televizijskih kamera čine urednici emisije Svetlana Azanjac i Dušan Šukletović, muzički saradnik Jovana Dukić, scenarista Slobodan Simojlović koji se ispod rediteljske palice potpisuje zajedno sa Darkom Kamaritom.

makonda-tracker