svega je bilo previše

Je li vas nasmejala? Ova epizoda "Mućki" je "toliko mračna i okrutna" da je zabranjeno da se opet emituje

0

Cilj je bio da se publika nasmeje na Božić, ali je rezultat bio takav da je autor serije izbacio čak 18 minuta snimka i specijalna epizoda "Mućki" nikada više nije emitovana u prvobitnom obliku.

Dejvid Džejson (Derek Del Boj Troter) i Nikolas Lindherst (Rodni Troter) u seriji 'Mućke'
Dejvid Džejson (Derek Del Boj Troter) i Nikolas Lindherst (Rodni Troter) u seriji "Mućke" foto: Roger Crump / News Licensing / Profimedia

Serija "Mućke" (eng. Only Fools and Horses) koja je emitovana od 1981. do 1991. godine u sedam sezona, uz povremene božićne specijale koji su snimani do 2003. jedna je od remek-dela emitovanih na BBC-ju.


Ona je doživela veliku popularnost na prostorima bivše Jugoslavije i do danas je jedan od najvećih televizijskih fenomena, a poznata je po tipičnom britanskom humoru i jedinstvenom šarmu, ali je i te kako umela da isklizne u nešto sasvim drugačije.


Najveći takav slučaj bila je epizoda "A Royal Flush", peta božićna specijalna epizoda koja je prvi put prikazana 25. decembra 1986. godine. Ona se, kako piše Daily Mail, toliko udaljila od komedije da ju je "bilo teško gledati".

U njoj smo videli kako se Rodni, kog je igrao Nikolas Lindherst, sprijateljuje za ćerkom jednog vojvode, dok njegov stariji brat Del Boj (maestralni Dejvid Džejson) želi da mu pomogne da ostavi dobar utisak. Međutim, za večerom Del popije previše i počinje da ismeva Rodnija, pominje mogućnost da se on oženi vojvodinom ćerkom i podseti brata pred svima na to da je hapšen zbog kanabisa.

 


Iako je ruganje braće Troter bilo zaštitni znak ovog sitkoma, mnogi su saglasni da je u ovoj epizodi sve otišlo predaleko i da je Del delovao kao "nasilnih van kontrole".


Autor serije Džon Salivan je na kraju zbog svega odlučio da izostavi neke scene prilikom poslednje montaže, otkrio je urednik Kris Vodsvort u dokumentarcu "Tajne i skandali 'Mućki'".


To je bila prilično okrutna i mračna epizoda – rekao je. – Oko 20 godina kasnije, Džon je pitao možemo li da učinimo bilo šta da izbacimo to koliko je Del gadan. Epizoda je prikazana da bi se publika nasmejala, ali mislim da nismo uspeli u potpunosti.


Epizoda je objavljena na DVD-ju 2005. godine, ali tek nakon montaže pod Salivanovim instukcijama, što je rezultiralo izbacivanjem oko 18 minuta materijala. Ona više nikada nije prikazana u prvobitnom obliku.

 

Dejvid Džejson o uticaju koji je Del Boj imao na njegovu karijeru

 

Dejvid Džejson je decenijama igrao u pozorištu, na televiziji i u filmovima
Dejvid Džejson je decenijama igrao u pozorištu, na televiziji i u filmovimafoto: UniquePictures.co.uk / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Inače, u dokumentrcu o seriji je govorio i Dejvid Džejson, koji je igrao Del Boja, a istakao je da ga je ova uloga godinama proganjala.


Ta stvar s Derekom Troterom, to mi je kao neki duh koji me prati, kao u "Božićnoj priči" – priznao je glumac, koji je zabrinut da će ova uloga biti jedino po čemu ga pamte iako iza sebe ima višecenijsku karijeru.


Raduje me, na neki način, što je stigla do toliko ljudi, koji su uvek uživali u tome šta sam uradio s tim likom, ali ja sam radio i toliko drugih stvari koje su, izgleda, svi zaboravili. Kao da sam igrao samo Dereka Trotera – primetio je Džejson.


On ističe da nije razočaran svojom karijerom i da ne misli da nije ostvario mnogo, ali mu smeta što ga uvek prati duh tako poznatog junaka.

 

BONUS VIDEO

Susret najboljih drugarica iz serije "Srećni ljudi"

 

makonda-tracker