Složna braća

"Scenarije koje sam predavao niko nije ozbiljno razmatrao": Nele Karajlić otkrio ko ga je motivisao da se vrati pisanju

2

Goste, glumce i medije su dočekali svirači, piće posluženja kao i ćevapi koji su bili glavno posluženje, a sve tako pripremljeno da podseća na scene iz serije. 

foto: G.G./ATAImages
foto: G.G./ATAImages

U Kombank dvorani održana je pretpremijera prve epizode dugo očekivane nove sezone serije "Složna braća- Next Đeneration". U sali su se našla velika glumačka imena kao što su glumci Nenad Okanović, Marko Gvero, Ljubiša Savanović, kao i mladi glumac i glumica Amar Ćorović i Maja Čampar, a među umetnicima našla se i glumica Nataša Ninković i scenarista i glumac Nele Karajlić.

 

Na početku premijere, obratio se scenarista i tvorac ove kultne humorističke serije Nele Karajlić koji se osvrnuo na vreme kada su pravili prvu sezonu i na komentare sa kojima se tada susreo: 

 

U doba kada smo snimali prvu seriju, a prošla je četvrtina veka, zamerali su nam da je neugodno snimati humor, a rat se tek završio. Meni to nije bilo jasno, jer mi je bilo logičnije da prestanu da ratuju, a da se počnemo smejati. Rat je smrt, a smeh je vaskrsenje — kazao je glumac i scenarista Nele Karajlić.

 

Nataša Ninković, Marko Gvero, Nele Karajlić, Nenad Okanović
foto: G.G./ATAImages

 

Oni su se posle projekcije poklonili publici, a kasnije razgovarali sa medijima u abijentu koji je podsećao na scene iz pomenute serije.

 

 

Da bi se nastavak serije "Složna braća" realizovao podsticaj za to Karajliću je davao i njegov kolega Nenad Okanović sa kojim uspešno radi jedan kviz, gde se i razvijala ideja o nastavku projekta:

 

Ja sam nagovorio Neleta da piše nastavak, jer sam veliki fan prve sezone. Došla je korona, Nele je bio zakucan za kompjuter, pa su on i njegov sin su seli i napisli jedan sjajan scenario, nakon čega smo krenuli da radimo kasting— kazao je glumac Nenad Okanović.

 

Ja sam digao ruke od sebe kao scenariste. Sve moje scenarije koje sam ja predavao, niko nije ozbiljno razmatrao i onda je naišao Oki koji je rekao da napravimo “Složnu braću” jer je to nešto što je mit — nadovezao se Nele Karajlić

 

Bio sam skeptičan, rekao sam mu da ja mogu da napisem jednu epizodu, pa da on proceni da li to valja, jer ja imam preko 3.000 scenarija, ali to niko nije hteo da uzme — zaključuje on za Glossy

 

1 / 2 Foto: Antonio Ahel/ATAImages

 

U prvoj sezoni jedna od zapaženih uloga pripala je konobarici Nataši Ninković koja sada živi u Kanadi, a ono šta je interesantno jeste da ona nosi isto ime i prezime kao i jedna od najboljih glumica današnjice, kako i scenarista i glumac ističe - Nataša Ninković. 

 

Neko ko bude gledao za nekoliko godina oba serijala buće zbunjen kada bude video dva ista imena, a da nisu iste žene. Nataša je velika glumica, ja mislim jedna od najboljih, ako ne i naša najbolja glumica. Tu nema nikakve dileme. Meni je bila velika čast kada sm je zvao i teško bi preboleo to da je rekla da ne može da dođe. Mislim da je ona pun pobogak  govori Karajlić i prepričava da stalno ima utisak da kada gleda Natašu u nekim dramama stalno misli da su neki pisci koji su davno pisali svoja dale zamišljali upravo nju.

 

Nataša Ninković
foto: Nedeljko Tišanović, Glossy.rs

 

Uloga koja je pripala Ninkovićevoj jeste lik Vikice, sa kojom kako ističe glumica nema mnogo sličnosti i dodaje:

 

Njoj je interes ispred svega. Nemam taj mozak, volela bih možda ali nemam. To je daleko od mene— kaže glumica i nastavlja:

 

Obično kažem ono što mislim i naravno pristojnost nam nalaže da znaš kada šta treba da kažes.

 

Nataša Ninković, Marko Gvero, Nele Karajlić, Nenad Okanović
foto: G.G./ATAImages

 

Na malim ekranima publika je navikla da glumicu viđa u dramama, te stalno teške uloge vezuju za njeno ime, ali sada će imati priliku da je gledaju u komediji. 

 

Ja sam u pozoristu naviknuta na komedije. Uživam u tome i nagrađivana sam u tom žanru.

 

1 / 2 Foto: Antonio Ahel/ATAImages

 

Mnogi autori prave svoja dela tako da koroz njih pošalju neku poruku, iako se sa ovim neki od umetnika ne slažu, Nele u svojim scenarijima ima ono šta će da prodre do naroda.

 

Dzon Hjuston je govorio da poruke šalje poštom, a da filmove snima da bi se ljudi zabavili. Ja umesto pošte koristim ovo. Cela serija se bazira na tome da je sreća na ovom tlu na samo jedan korak od nas, ali da je taj korak jako tesko napraviti, a da bi to napravio i vaš komšija mora da bude srećan isto toliko koliko i vi.

 

 

makonda-tracker