jeste li znali

Na destogodišnjicu serije, evo 10 zanimljivih činjenica o seriji “Prava krv”

0

Premijera kultne serije „Prava krv“ (True Blood) bila je pre čak 10 godina, 7. septembra 2008. godine na HBO-u. Serija je emitovana od 2008. do 2014. godine, ima 7 sezona i 80 epizoda – a sve su dostupne putem HBO GO-a.

foto: Promo
foto: Promo

"Prava krv" je seksi, zastrašujuća i izuzetno zabavna dramska serija autora Alana Bola, dobitnika Oskara i nagrade Emi (za seriju "Dva metra pod zemljom"), zasnovana na romanima spisateljice Šarlin Haris. Glavna junakinja je Suki Stekhaus (Ana Pakin, koja je za ovu ulogu dobila Zlatni globus), konobarica sa telepatskim sposobnostima koja je neodoljivo privlačna starom vampiru Bilu Komptonu (Stiven Mojer) koji ima 174 godine. Pomoć, ali i prepreka su joj njen brat Džejson (Rajan Kvanten); šef Sem Merlot (Sem Tramel), koji može da menja svoj lik; drugarica Tara Tornton (Rutina Vesli); Tarin rođak Lafajet (Nelsan Elis); bivši alkoholičar i detektiv Endi Belefler (Kris Bauer); vampirski šerif Erik Nortman (Aleksander Skarsgard) i tinejdžerska vampirica Džesika (Debora En Vul).

 

Zahvaljujući sintetičkoj krvi koju su izumeli japanski naučnici, vampiri su se od čudovišta iz legendi preko noći pretvorili u obične građane. Iako ljudi nisu više na vampirskom jelovniku, mnogi su sumnjičavi po pitanju “otvorenih” vampira. Verske vođe i državni zvaničnici širom sveta zauzeli su jednu od strana, ali u gradiću Bon Tamu u Luizijani odluka još nije pala.

 

Prava krv
Prava krvfoto: Promo

10 zanimljivih činjenica o seriji “Prava krv”:

 

1. Ana Pakin, koja tumači ulogu glavne junakinje Suki, dobila je Oskara sa samo 11 godina, za ulogu u filmu “Klavir” (The Piano).

 

2. Aleksander Skarsgard nije uvek poštovao pravila koja se tiču golotinje na setu. U zadnjoj epizodi 6. sezone je odbio da nosi prekrivač za međunožje zbog vrućine i pojavio se potpuno go u sceni sunčanja.

 

3. Džo Manđanelo je dobio ulogu preko bloga. Tačnije, fanovi knjiga Šarlin Haris, na kojima je serija zasnovana, predlagali su njega za ulogu vukodlaka Alsida. Blog je došao i do glumca, koji je nakon toga predložio svojim agentima da mu ugovore audiciju.

 

4. Bon Tam, fiktivni grad u kojem se odvija radnja serije, dobio je ime po francuskoj uzrečici "Laissez les bons temps rouler!", koja ima i svoju varijantu u engleskom jeziku - "Let the good times roll!"

 

5. Sem Tramel, koji u seriji glumi Sema Merlota, jedini je glumac iz glavne postave koji je rodom iz Luizijane. Svi ostali su morali da uvežbaju južnjački naglasak, dok je Kristin Bauer van Straten uz pomoć kolege Aleksandera Skarsgarda učila i švedski.

 

Prava krv
Prava krvfoto: Promo

6. Aleksander Skarsgard i Rajan Kvanten nisu često imali zajedničke scene pa su tražili producentima da više rade zajedno. Producenti su na taj zahtev odgovorili njihovom scenom seksa, za koju je Rajan izjavio da izgleda fantastično.

 

7. Tara ima mnogo veću ulogu u seriji nego u knjigama. Glumica Rutina Vesli izjavila je kako je zadovoljna razvojem i završetkom priče svog lika, kojeg su više puta ubili tokom serije.

 

8. Da bi se pripremio za ulogu, glumac Nelsan Elis je slušao Rijanu na setu. Zapamćen je po ulozi neponovljivog Lafajeta.

 

9. Sve epizode su nazvane po hrišćanskim ili pop pesmama, koje i čujemo u odjavnoj špici, a tematski su povezane s radnjom epizode. Često smo mogli da čujemo popularne izvođače poput Boba Dilana, Dejmijena Rajsa, Imedžin dregons i mnogih drugih.

 

10. Stiven Mojer i Ana Pakin venčali su se tokom trajanja serije i u braku su od 2010.

 

 

 

 

makonda-tracker