Jubilarna Žikina šarenica

0
U subotu 9. oktobra i nedelju 10. oktobra pogledajte emisiju Žikina šarenica autora Žike Nikolića u kojoj gostuju Petar Božović, Vjera Mujović, Jadranka Jovanović, Legende, Merima Njegomir, Gordana Lazarević, Ana Bekuta, Marinko Rokvić i Rade Vučković, Neda Uk
foto: Ivan Dobričić
foto: Ivan Dobričić

Ove subote u emisiji Žikina šarenica biće najviše reči o nekim manifestacijama tokom leta u Srbiji koje govore o srpskom selu kao mestu u kome se čuva istorija, tradicija i neguje kult modernizacije. Manifestacija u selu Lenovac kod Zaječara posvećene liku i delu Hajduk-Veljka, koji je rođen u ovom mestu, bila je prilika da se mladi pokažu u umetnosti i sportu i da se sretnu sa poznatim umetnicima. U selu Jasikovica kod Trstenika, u kome je rođen jedan od najvećih srpskih lingvista, akademik Miodrag Ibrovac, mesto koje ima brojna obeležja iz doba vladavine kneza Lazara, tokom leta nastupili su glumci Petar Božović, Vjera Mujović i Momir Bradić, primadona beogradske opere Jadranka Jovanović, članica Madlenianuma Tanja Obrenović, Legende, Merima Njegomir... Ove manifestacije pokazuju da savremeno i napredno srpsko selo nije jednako samo poljoprivreda, već je to srpsko selo koje živi sveobuhvatan život. U subotnjoj emisiji gosti su i mladi ljudi iz Ivanjice, članova KUDES-a, organizacije koja je uspela da obnovi, posle četrdeset godina, kultnu manifestaciju pod nazivom Nušićijada.

Povodom više od 500 emisije Žikina šarenica gosti i autori emisije koja se emituje u nedelju zaplovili su brodom Kej niz Dunav i uz Savu zagledani u naš glavni grad. Osim priča o Zemunu i kuli Gardoš, Kalemegdanu, Varoš kapiji, čuvenom delu Beograda Savamala, Novom Beogradu, Starom sajmištu i novom Beogradskom sajmu, gledaoci će čuti priču i o bovi sreće na ušću Save u Dunav i Vodenoj varoši iz perioda vladavine despota Stefana Lazarevića.

Gledaoci će saznati nešto više o prvom televizijskom studiju koji je Filips montirao još 1938.godine na Starom sajmištu i videće sliku trodimenzionalnog Beograda, animaciju mladih beogradskih eksperata.

U muzičkomdelu emisije uz Narodni ansambl RTS-a pevaće Gordana Lazarević, Ana Bekuta, Marinko Rokvić i Rade Vučković, a nastupiće i Neda Ukraden, Yu grupa, Gorana i Goran Babić.

makonda-tracker