Festival 10 dana Krsmanca

Festival 10 dana Krsmanca će se ove godine održati od 20. do 29. aprila.
0
1 / 2

Ovaj međunarodni festival akademskih pozorišta je osnovan 1984. godine, kada je predstavljao reviju predstava sa repertoara Akademskog pozorišta Branko Krsmanović. Ideja i realizacija je potekla od tadašnjeg umetničkog direktora Obrada Baše Radulovića.

Svake sledeće godine broj gostujućih predstava se uvećavao, a kvalitet predstava koje su studentska pozorišta izvodila  takođe je bio u usponu i vremenom je festival postao takmičarski. Domaćim  učesnicima su se pridružile inostrane trupe, a u pratećem programu su učestvovale mnoge kasnije afirmisane pevačke grupe (Ođila, Legende, Renesans...), koje su sačinjavali studenti. Prateće programe festivala svake godine čine pesničke večeri, promocije knjiga kao i izložbe studenata slikarstva iz svih krajeva Evrope.

Poslednjih godina festival je reafirmisan i konceptualno usmeren ka predstavama studentskih pozorišta iz zemlje i inostranstva. To omogućava protok ideja i iskustava između domaćih studenata i njihovih kolega iz drugih zemalja.

Ove godine repertoar će činiti ukupno 14 predstava, od kojih su deset predstave sa repertoara Akademskog pozorišta Branko Krsmanović, jednu predstavu će izvesti Teatar Levo iz Beograda, a ostale tri će biti u izvođenju gostujućih trupa iz Niša, Kragujevca i Skoplja. Ceremonija otvaranja festivala će se održati u Bitef teatru, nakon čega će publika imati prilike da odgleda predstavu Bre Kabare i prisustvuje žurci u Bitef Art Cafe-u.

Tokom deset festivalskih dana predstave će se igrati na sceni Akademskog pozorišta Branko Krsmanović u ulici Balkanska 4/1, a pojedine predstave će biti izvedene i na velikoj sceni Doma kulture Studentski grad. Detaljan program festivala je dostupan na sajtu www.krsmanovic.rs , a ulaznice se mogu nabaviti na blagajni pozorišta po ceni od 200 dinara.

Ovogodišnji festival je revijalnog karaktera i predstavlja uvod u veliku proslavu koja se obeležava 2012. godine - 90 godina Akademskog pozorišta - najstarijeg studentskog pozorišta na svetu. Tada je planirano da se u Beogradu okupe predstavnici svetske organizacije studentskih pozorišta- AITU-IUTA.

TAGOVI: festival
makonda-tracker