dva značajna jubileja

JUBILARNO 50. IZVOĐENJE: Predstava "Teško je reći zbogom" 6. decembra na Novoj sceni Zvezdara teatra

0

U petak, 6. decembra 2019. godine na Novoj sceni Zvezdara Teatra, sa početkom u 20h, biće izvedeno 50. jubilarno izvodjenje predstave ''Teško je reći zbogom'' Mira Gavrana

foto: promo
foto: promo

Protagonisti ove melodramatične komedije su mladi glumci Nina Janković, Ivan Mihailović i Nevena Vukes, dok režiju potpisuje mlada rediteljka Marija Barna Lipkovski.

 

Predstava je rađena u produkciji najmlađeg srpskog putujućeg pozorišta ''Teatar Vihor'’ koji pune 4 godine putuje širom naše zemlje sa svojim predstavama, obilazeći i region, Evropu, a pre nekoliko dana doputovalo je i iz daleke Australije sa predstavom “Lutka” Mira Gavrana u kojoj glavne uloge igraju Bojan Dimitrijević i Nevena Vukes i time oborila rekorde predjenih kilometara ove zanimljive putujuće pozorišne trupe – za 8 dana prešli su 34.282km i obišli gradove Adelaide, Brizbejn, Melburn i Sidnej.


Postoji podatak da je putujući Teatar Vihor za ove 4 godine postojanja prešlo preko 60.000 km.

 

6. decembra putujući ''Teatar Vihor'' obeležiće dva značajna jubileja u Zvezdara Teatru, četvrti rođendan pozorišta i pedeseto izvođenje predstave ''Teško je reći zbogom'' Mira Gavrana.

 

Ova trupa voli reći kako je ovo njihova 50. stanica, jer zapravo ovo pozorište nema svoju stalnu scenu jer njegova istorija se piše na točkovima.

Naime, zanimljiv je podatak da je 6. decembra 2015. godine premijerno izvedena predstava ''Teško je reći zbogom'' u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu i to je bio početak rada pozorišta, a 3 godine kasnije na isti dan je premijerno izveden drugi naslov “Lutka” Mira Gavrana na sceni Zvezdare Teatra u Beogradu.

 

Putujuće pozorište ’’Teatar Vihor’’ osnovala je glumica Nevena Vukes, 2015. godine, sa idejom da okupi mlade umetnike (glumce, reditelje, producente, dramaturge, scenografe, kostimografe, kompozitore) pružajući im priliku da svoj rad i stvaralaštvo podele sa publikom. Cilj ovog putujućeg teatra je da oživi ugašene kulturne centre u zemlji, da publici u malim mestima koja nemaju svoje stalne scene pruži uživanje u pozorišnoj umetnosti, kao i edukacija pozorišne publike i podsticaj za povratak publike pozorištu. ’’Teatar Vihor’’ postavlja predstave sa društveno angažovanim tekstovima, trudeći se da pobegne od dopadljive komercijale, i da publici pruži ono što i jeste zadatak umetnosti a to je iskrena duhovitost, otrežnjenje i težnja ka osvešćivanju iskrenih osećanja i buđenju onog najduhovnijeg u nama – ljudskosti.

 

U predstavi ’’Teško je reći zbogom’’ upoznajemo neobičan bračni trougao. Ova dinamična priča puna neočekivanih obrta u kojoj se istine i laži velikom brzinom smenjuju, postavlja pitanje koliko su muško-ženski odnosi važni za našu sreću i nesreću, da li je prijateljstvo u vremenu u kome živimo postalo bezvredno i beznačajno, kao i to da li znamo šta je sve potrebno da bismo nekome rekli zbogom. U ovoj predstavi, po tekstu Mira Gavrana, glavne uloge tumače Nevena Vukes, Ivan Mihailović i Nina Janković/Dragana Dabović. Režiju potpisuje Marija Lipkovski, a muziku Marko Louis.


Predstava “Teško je reći zbogom” gostovala je u Parizu i Pragu na festivalu ’’Gavranfest’’ 2017. godine kao jedino pozorište iz Srbije.

 

- Radosna sam i zahvalna Bogu da ova putujuća pozorišna priča diše pune 4 godine. “Teatar Vihor” je nastao na temeljima iz potrebe za prostorom u kome bi moja generacija mogla da stvara i svoje stvaralaštvo podeli sa svetom. Počeli smo iz proba u parkovima, stanovima... a sada nam priznate institucije daju svoje poverenje, a jedna od njih je Zvezdara Teatar koja nam je otvorila vrata svog pozorišnog doma za naše malene jubijele. Vihor je misija, Vihor je maraton. Misija da privoli ljude pozorištu širom našem zemlje i sveta, a maraton jer u toj misiji treba istrajati dostojantsveno. Publika je ta koja njegovu istoriju zapisuje, gde god ona bila - kaže Nevena Vukes.

Sledeće stanice Vihora su za predstavu “Teško je reći zbogom” Mira Gavrana:
27. novembra Ub, 4.decembra Petrovac na Mlavi i 6.decembar Zvezdara Teatar Beograd.

 

 

makonda-tracker