Dve decenije DAH teatra

0
Povodom velikog jubileja 20 godina postojanja i rada DAH Teatar Centar za pozorišna istraživanja od 11. do 18. juna u Beogradu organizuje festival i konferenciju pod nazivom Prenošenje plamena. Pored poznatih pozorišnih trupa koje se bave savremenim teatrom, k

Prenošenje plamena - festival i konferencija predstavljaju projekat koji će i na simboličan i na vrlo konkretan način potvrditi važnost trajanja jedne umetničke pojave u  našoj kulturi i utvrditi nas još jednom na kulturnoj mapi sveta. 

Prenošenje plamena je projekat koji se sastoji od festivala i konferencije, čije su teme predavanje znanja u oblasti pozorišne umetnosti, susret generacija, važnost trajanja i kontinuiteta u kulturi jedne zemlje kao i kako znanje u ovoj umetnosti koje postoji samo u trenutku dok se izvodi može da bude zabeleženo, preneto drugome i sačuvano za budućnost.

Pozvani gostujući umetnici predstavljaju najznačajnije umetnike iz generacije velikih pozorišnih mastera našeg vremena: Eugenio Barba i Odin Teatar (Danska), Peter Schuman i Bread and Puppet Teatar (USA), Jill Greenghalgh (Vels), Rena Mirecka (Poljska); Genadij Bogdanov (Rusija). Ovo su umetnici i trupe koji su obeležili XX vek svojim umetničkim radom i čije delovanje još uvek traje i u 21. veku. Neke od njih smo imali prilike da vidimo i na BITEF-u, što predstavlja značajnu vezu između ovog festivala koji traje već nekoliko decenija i delovanja DAH Teatra.

Druga generacija pozvanih umetnika je generacija kojoj po radu i delovanju pripada i DAH Teatar. To su trupe i umetnici koji se  svojim delovanjem nastavljaju na pozorišne mastere i predstavljaju most izmedju njih i generacija koje dolaze.Oni takodje predstavljaju značajnu pojavu na današnjoj svetskoj teatarskoj sceni i svojim inovativnim radom otvaraju nove mogućnosti u ovoj umetničkoj oblasti: Teatar Labor (Nemačka), Teatret OM (Danska), Violeta Luna (Meksiko),Plavo pozorište (Srbija), Tricklok Theatre (USA), projekat Brazil (Brazil), 7 Stages Theatre (USA).

Treću generaciju predstavljaju umetnici i trupe koji na direktan ili indirektan način predstavljaju generaciju koja se nastavlja na našu a koja je već prisutna na svetskoj teatarskoj sceni, generaciju otvorenoj za eksperiment i teatarski ekces: ArtsSpot Production (USA), Prodigal Theatre (UK), Fragment Teatar (Švajcarska).

 Pored prezentacije predstava navedenih umetnika i trupa, drugi važan segment ovog Festivala čini program pod nazivom: Konverzacije - konverzacija između  umetnika  koji pripadaju generaciji pozorišnih mastera i naših vodećih umetnika i teoretičara.

Treći segment ovog susreta jesu radionice koji će voditi dvoje čuvenih umetnika koji predstavljaju direktne nastavljače tradicije Grotovskog (Rena Mirecka) i tradicije Mejerholjda (Genadij Bogdanov). Radionice će trajati 7 dana.

Četvrti segment ovog Festivala predstavljaju prezentacije projekata koji se bave teatrom i društvenim pojavama: teatar i aktivizam, teatar i izgradnja mira, teatar i duhovne discipline, teatar i socijalne promene, itd... U formi prezentacija, filmova, promocija knjiga, govoriće se o efektivnosti teatra u drugim oblastima.

Festival, konferencija i prezentacije trajaće od 11-19 juna 2011. Radionice se nastavljaju jednu nedelju duže i trajaće od 20-26.juna 2011 godine.

makonda-tracker