Ulaz na predstavu je slobodan

Predstava "Da bar nisam žensko" u Rakovici na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

0

Pozorišna predstava Da bar nisam žensko rađena na osnovu priča migrantkinje Mahboub Taheri, za koju je tekst napisala Nina DŽuver biće izvedena 25. novembra u 20 časova u Centru za kulturu i obrazovanje u Rakovici.

foto: Promo
foto: Promo

Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO i Međunarodna mreža pomoći IAN uz podršku UNHCR-a obeležiće Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, predstavom „Da bar nisam žensko“. U predstavi igraju Milica Stefanović i Vaja Dujović, režiju i scenografiju je potpisao Vladan Đurković. Kostime za ovu predstavu je osmslila Ivana Kosovac, dok su kostim izradile migrantkinje u Prihvatnom centru za izbeglice i migrante u Bosilegradu.

 

Ulaz na predstavu je slobodan.

 

25. novembar Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Ujedinjene Nacije su službeno proglasile 1999. godine rezolucijom 54/134.

I posle nepunih 30 godina od donošenja rezolucije, nasilje nad ženama je i dalje široko rasprostranjen i duboko ukorenjen društveni problem u mnogim zemljama širom sveta i kod nas. Nasilje nad ženama se dešava neovisno o bogatstvu ili siromaštvu, religiji, te obrazovanju zajednice ili porodice, a na žalost svedoci smo velikog porasta broja žrtava nasilja.

 

Obe­le­ža­va­njem ovog da­na že­li­mo da skre­ne­mo pa­žnju na žr­tve, nji­ho­va is­ku­stva i posledice ko­je tr­pe. Na ovaj način želimo da doprinesemo stvaranju savremenog društva bez diskriminacije, predrasuda i nasilja, a sa ciljem podizanja svesti javnosti o neprihvatljivosti rodno zasnovanog nasilja.

 

 

makonda-tracker