Ne propustite

Novosadsko pozorište u septembru: Preporučujemo predstave "Mikve" i "Hasanaginica"

0

U septembru, nakon gostovanja na festivalu Viminacijum u Požarevcu, ove subote, pozorište u drugoj polovini septembra igra dve izuzetne predstave.

hasanaginica
hasanaginicafoto: Promo

Novosadsko pozorište predstavlja dve predstave.

 

Mikve, 24. septembra, 19 sati


"Mikve" po tekstu Hadar Galron u režiji Katje Pegan, gošće iz Kopra, priča je o ženama koje vole, nekad i previše. U predstavi igraju: Silvija Križan, Emina Elor, Zia Figura, Judit Laslo, Livija Banka, Blanka Deneš, Gabriela Crnković i Lena Živanac.

 

“Mikve” govori o položaju udatih žena u jevrejskoj zajednici. Mikve je, inače, mesto ritualnog kupanja/pročišćenja na kojem se žene sreću i govore o svojim tajnama… Slobodna volja ume da zakomplikuje život. A ume i da oslobodi. U komadu vidimo žene robinje koje nisu svesne svojih rešetki. Plemenita, katarzična, nežna, hrabra, takva je ova predstava.

 

Hasanaginica, 25. septembra, 19 sati

 

"Hasanaginica" inspirisana dramom Ljubomira Simovića u režiji Andraša Urbana predstava je koja se obavezno mora videti. Strasno, žustro, odvažno, lucidno, za život i smrt igraju: Livia Banka, Terezia Figura, Daniel Gomboš, Daniel Husta, Arpad Mesaroš, Atila Nemet, Robert Ožvar, Gabor Pongo, Zoltan Širmer i Marta Bereš kao gošća iz pozorišta "Deže Kostolanji". Tekst je na mađarski preveo Robert Lenard, a dramaturg je Vedrana Božinović. Scenograf je Andraš Urban, kostimograf Milica Grbić-Komazić, kompozitor Irena Popović Dragović.

 

Hasanaginica nije samo drevna priča o ljubavi, bolu, muškarcu i ženi, porodici. Hasanaginica je pre svega priča o ženi. O ženama. Naizgled je o položaju žene usred islamske neke države ‒ ali ruku na srce, položaj žene je samo naizgled bolji kod nas ili čak u nekoj civilizovanijoj zemlji. Usred svetskih i lokalnih skandala zlostavljanja žena ‒ stiže večna priča o večnom zlostavljanju apsolutne žene i majke.

 

 

 

 

 

makonda-tracker