uskoro

ZVEZDE SVETSKOG POZORIŠTA NA 52. BITEFU: Najveća imena svetskog pozorišta u Srbiji

0

Pedeset drugi Bitef će se održati u Beogradu od 13. do 22. septembra 2018. godine. U glavnom programu festivala publika će imati priliku da vidi deset predstava, a među njima i ostvarenja nekih od najvećih imena savremenog svetskog pozorišta.

 Rekvijem za L
Rekvijem za Lfoto: Chris Van der Burght

Jedan od najatraktivnijih naslova ovogodišnjeg Bitefa čuvamo za kraj. Festival će biti svečano zatvoren 22. septembra u 20h Sava Centru predstavom Rekvijem za L. čuvenog belgijskog koreografa Alana Platela i njegove trupe le bale se d la be. Radi se o jedinstvenom muzičkom spektaklu zasnovanom na Mocartovom Rekvijemu, koji je svoju premijeru imao početkom ove godine, od kada je sa ogromnim uspehom gostovao na nekoliko velikih međunarodnih festivala.

Ništa manje kvalitetno neće biti ni svečano otvaranje festivala. Jedan od miljenika beogradske publike, Žoris Lakost, koji je pre dve godine osvojio specijalnu nagradu žirija, kao i nagradu publike, gostovaće sa predstavom Svita br. 3 – 'Evropa' u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Zbog velikog interesovanja, pored svečanog otvaranja 14. septembra, Svita br. 3 – 'Evropa' će biti izvedena i u dodatnom terminu 13. septembra od 20 časova, kada će karte moći da se kupe po specijalnim cenama.

Da 52. Bitef bude jedan od najrelevantnijih svetskih pozorišnih festivala i ove godine, zaslužno je i gostovanje proslavljenog Štefana Kegija i trupe Rimini protokol sa predstavom Zaostavština, komadi bez ljudi. Ovoga puta, Kegi istražuje svet pozorišnih instalacija, kreirajući svet u kome će gledaoci moći da se suoče sa sopstvenom prolaznošću istražujući svet ljudi koji više nisu sa nama.

 

 

makonda-tracker