6. septembra

Nova sezona BDP-a počinje gostovanjem predstave “Švajcarska” Narodnog pozorišta Republike Srpske

0

Gostovanjem predstave “Švajcarska” Petra Mihajlovića, u režiji Milana Neškovića i izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja luke – 6. septembra startuje nova sezona Beogradskog dramskog pozorišta.

foto: promo
foto: promo

 

Premijerom ovog komada otvoren je 20. banjalučki Teatar fest „Petar Kočić“ u maju mesecu, a na 63. Sterijinom pozorju projekat je ovenčan nagradom za scenografiju (Dragana Purković Macan) i pratećom nagradom za epizodu. producentske kuće "Scomediasco" za epizodu (Miljka Brđanin).

 

Originalni naslov teksta je „Samo ne u Švajcarsku“. Fragmenti pet različitih priča su spakovani u kutiju koja podseća na “led monitor” na kom se paralelno prati više različitih programa.

 

- Za sve nas Švajcarska je paradigma zapadnog sveta. Civilizacija koja je van svega - nikada nije ratovala, ušuškana država, nikome ne smeta na planeti. U našoj glavi ona predstavlja najuređenijei sistem. Poenta je da mi nikada nećemo biti i ne treba da budemo Švajcarska. Zašto? Zato što ne umemo da budemo Švajcarska. Kao što ne umemo da budemo ni demokratija, jer za nas nije demokratija. Zašto je ova sredina i dalje bure baruta? Zato što ako ti nisi načisto sa samim sobom, ne možeš da budeš načisto ni sa komšijom, a kamo li da budeš načisto sa državom. Onda će ti uvek biti neko drugi kriv i uvek će ti nešto drugo smetati. Svako od nas mora da se suoči sam sa sobom i da se pogleda u ogledalo. Da prizna da je ružan, krezav i da nije oprao zube nikad u životu. Zato smo krezav narod. Naš mentalitet ne da nam da se pomerimo iz mesta. Ako ne možemo da promenimo mentalitet, ne treba da sanjamo da ćemo biti Švajcarska. Ako želiš da se promeniš, onda kreni od sebe. Ne menjaj državu da ti bude kao Švajcarska, već menjaj sebe da u glavi budeš kao Švajcarac -  kaže reditelj Nešković.

 

Autorsku ekipu čine dramaturg Maja Todorović, kostimograf Ivana Jovanović, kompozitor i autor video projekcija Petar Bilbija. Igraju: Željko Erkić, Slađana Zrnić, Dragoslav Medojević, Danilo Kerkez, Belinda Božičković, Goran Jokić, Željko Mitrović, Boris Šavija, Zlatan Vidović, Miljka Brđanin.

makonda-tracker