52. BITEF 18

FAVORIT BEOGRADSKE PUBLIKE OTVARA 52. BITEF

0

Pedeset drugo izdanje Bitefa će se održati u Beogradu od 13. do 22. septembra 2018. godine. Termin održavanja je nešto raniji od onog na koji smo navikli, ali bi program festivala mogao biti jedan od atraktivnijih, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da ćemo gledati ostvarenja nekih od omiljenih umetnika beogradske publike.

foto: Promo
foto: Promo

 

Jedan od njih je svakako Žoris Lakost, koji je već gostovao u Beogradu pre dve godine i, pomalo neočekivano, oborio sa nogu ljubitelje pozorišta. Njegova predstava Svita br. 2 je naišla na veoma pozitivne kritike, osvojila specijalnu nagradu žirija, ali i nagradu publike 50. Bitefa.

Ove godine, Lakostova Svita br. 3 ‘Evropa’ će svečano otvoriti 52. Bitef 14. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Zbog velike potražnje za premijernim izvodjenjem predstave, Bitef tim je odlučio da obraduje svoju najverniju publiku jos jednim pretpremijernim izvodjenjem, 13. septembra, kada će svi zainteresovani moći da obezbede ulaznice po specijalnim cenama.

I ovoga puta, u saradnji sa kompozitorom Pjer Ivom Maseom, Lakost kreira jedinstvenu predstavu muzičkog pozorišta, zasnovanu na njegovom istraživačkom projektu Enciklopedija reči, on-line arhivi bezbrojnih, sasvim raznovrsnih audio-zapisa, u rasponu od političkih govora do slučajnih razgovora na ulici.

 

Po rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, kompozicija ove svite vrlo je jednostavna, stroga i transparentna, gotovo klasicistička: na sceni se nalaze samo koncertni klavir, pijanista i dvoje pevača koji izvode jedan, u osnovi, statični muzički resital sastavljen od 28 numera, koji se s vremenom koreografski razigrava, usložnjava i oneobičava.

 

Bitef su tradicionalno podržali pokrovitelji Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Podršku su pružili i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Ambasada SR Nemačke u Beogradu i Goethe-Institut Beograd, Ambasada Izraela u Beogradu, Ambasada Švajcarske u Beogradu. Ovogododišnje izdanje festivala je ostvareno i uz pomoć Francuskog instituta u Srbiji.

 

Kao poklon Beogradu, Bitefu i ljubiteljima pozorišta, I&F McCann Grupa i njen osnivač Srđan Šaper i ove godine odlučili su da podrže festival kao važan sponzor i partner Bitefa. Ova saradnja predstavlja samo početak dugoročne strateške saradnje i partnerstva Bitef festivala i I&FMcCann Grupe.

 

Počela je rezervacija za ulaznice za sve predstave na 52. Bitefu! Rezezvacija se može izvršiti do 25. avgusta putem mejl adrese: blagajna@bitef.rs telefona: + 381 69 899 24 00, kao i putem sajta.

 

Prodaja ulaznica za sve predstave na 52. Bitefu počinje 27. avgusta na Blagajni Bitef festivala koja je smeštena u Pozorištu na Terazijama (Terazije 29).

makonda-tracker